Skip to content

1955 Dolenje Otave – Angela s kolesom

20. 12. 2012
tags:
by

120310032Na sliki je Angela Strle s kolesom. Neznani fotograf  jo  je slikal na cesti nasproti hiše št. 9 v Dolenjih Otavah.

Fotografija je nastala v jesenskem ali spomladanskem času.  Bilo je sončno vreme, po senci sodeč je bila ura okoli poldneva. Angela je oblečena v lepša oblačila, zato sodimo da to ni bil običajen delovni dan.

Pri tej fotografiji je zanimivo to, da tega kolesa zagotovo ni uporabljala. To je bilo praktično nemogoče, ker v krilu ni mogla kolesariti moško kolo s »štango«. Poleg tega je bila od rojstva invalid in je zaradi okvare kolkov težko hodila. S kolesom je slikana zato, ker je bilo to za tiste čase imenitno. Fotografija s kolesom takrat je pomenila nekaj takega kot današnja fotografija s kakšnim prestižnim avtomobilom.

120310032-001

Angela Strle, rojena 1906

Zanimivost kolesa je sprednja zavora, ki  je bila v celoti mehanska. Delovala je tako, da je kolesar s pritiskom ročice na krmilu (bilanca), preko vzvodov zaviral z vrha direktno na profil prednje pnevmatike. Zadnja zavora je bila praviloma narejena tako, da je kolesar zaviral z obratom pedal nazaj in tako deloval na »torpedo«, v zadnji osi kolesa.

Kolo je opremljeno z lučjo, ki je dobivala elektriko preko dinama na prednjem kolesu. Posebnost  luči je bila v tem, da je imela dve žarnici. Na vrhu luči je bilo preklopno stikalo, s katerim se je lahko svetlobo usmerilo nižje pred kolo, kakor kratka luč in bolj naprej pred kolo, kakor dolga luč.

120310032-003V ozadju vidimo gredo, ograjeno z leseno ograjo. Taka ograja je bila narejena iz prepletenih lesenih, največkrat leskovih palic. Takrat so bile take ograje nujne, ker so bile domače živali, kot so kokoši, race… večinoma  prosto spuščene in bi lahko gredo opustošile. Prav tako so bile gredice ogrožene tudi s strani divjadi. Taka greda pa je bila pomemben vir hrane pri hiši.

Ograja na sliki je poleg uporabnosti tudi lična, kar je razvidno iz enakomerno »pristriženih« palic.

Vir:

  • Vida Štritof, roj. Likar

Prispevek je napisal: Denis Medved

Kraj: Dolenje Otave
Datum: 1955
Avtor: neznan
Zbirka: Denis Medved
Skenirano: 10. 3. 2012
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: