Skip to content

1908 Dolenje Jezero – Vas in jezero

15. 02. 2013

Dopisnica, ki jo je založil A. Šparemblek je bila iz Cerknice oddana 2. septembra leta 1908. Morda pa sta fotografiji vasi in jezera nastali že prej. Avtor obeh posnetkov je fotograf A. Lebez.

Obe fotografiji na dopisnici sta nekam nenavadni, saj so ponavadi fotografi fotografirali vas v nasprotni smeri, kot je na tej fotografiji, pa tudi jezero je največkrat fotografirano proti Javornikom.

Ker je bila pri Markcovih gostilna, je dopisnico v reklamne namene založil A. Šparemblek, saj se pri Šparemblekovih po domače reče pri Markcu.

Fotograf Lebez je naredil posnetek vasi od vzhoda proti zahodu, to se pravi iz spodnjega proti zgornjemu koncu vasi.

Na levi strani je višja hiša s frčado Buclova. Hiša, ki je označena s puščico in napisom gostilna, pa je Markcova.

Hiša s številko 16 je Matevževa Kebeča. Potem si sledijo Lovričkova, Zajcova ter Bundrova.

S fotografije se vidi, da so hiše zidane v dveh vrstah s slemeni v smeri od severa proti jugu. Ob vsaki strani precej široke vaške poti je namreč vrsta hiš.

Znamenito Cerkniško jezero polno vode je fotograf Lebez fotografiral po vsej verjetnosti spomladi in to od juga proti severu.

V značilnem jezerskem čolnu so štirje moški, vsi obrnjeni v fotografa.

Zadaj levo se vidi Cemarovnik in Špičasto Stražišče, pred njima levo Črvivnik in za jezerom Slivnica, ki je bila takrat precej gola, saj so bili na njej s te strani pašniki, po vrhu pa senožeti. Na Slivnici se vidi obris kolovozne poti na Krog. Nato sledi proti desni na Slivnici Gradišče in čisto desno Široki hrib.

Velecenjena gospodična Marija Bubnikova na Češkem je bila prejemnica te lepe dopisnice. Josip je Mariji napisal, kako je zgodaj zjutraj potoval iz Ljubljane dve uri do Rakeka. Plačal je 1 krono 15 krajcarjev. Na razglednici ji je podrobno opisal  Cerkniško jezero

Po več kot sto letih je ta dopisnica priromala nazaj v Cerknico.

Vir:

 • Jezersko ustno izročilo – domača imena hiš, ki mi jih je povedala Marija Leskovec

Kraj: DolenjeJezero
Datum: 1908
Avtor: A. Lebez
Zbirka: Tine Schein
Skenirano: 31.7.2012
Oblika: razglednica

2 komentarja leave one →
 1. 16. 02. 2013 13:32

  Založnik, gostilničar Andrej Špremblek – Markcov je za tretjo ženo je vzel vdovo po Jerneju Kebetu – Srednji Kebe, sicer pa je to Marija Leskovec druga hči http://stareslike.cerknica.org/2011/01/12/1893-dolenje-jezero-valentin-in-marjeta/.
  V prvem zakonu je imela vsaj enega otroka, ki je kasneje odšel v S Ameriko. V drugem zakonu 13 otrok.
  Pri hiši so imeli gostilno in trgovino. Ko se je hčerka Antonija poročila h Godeševim, so tudi tu imeli trgovino. Pri tem ji je izdatno pomagala mama, saj jo je Tončka vzela s sabo.

  Vir: družinski arhiv in družinsko drevo družine Leskovec
  Cerkniško jezero in ljudje ob njem; Kebe Janez

Dodajte komentar

%d bloggers like this: