Skip to content

1962 Grahovo – Za Zadružnim domom

1. 03. 2013
tags:
by

120310082 Fotografija  je nastala  pozimi leta 1962. Med sprehodom v lepi sončni nedelji, se je družbica mladih ljudi slikala za Zadružnim domom v Grahovem. Vsi na sliki so bili zaposleni tovarni pohištva Brest in so takrat prebivali v Grahovem.

Tovarna pohištva Brest se je tistem času močno razvijala in povečevala proizvodnjo pohištva. S tem vzporedno se je večala tudi potreba po novi delovni sili. To je bil eden izmed večjih razlogov, da  je takrat v naše kraje priseljevalo veliko ljudi  iz drugih  republik takratne skupne države Jugoslavije.  Da bi se zagotovilo zadostno število delavcev v proizvodnji je zaposlovanje le teh potekalo tudi na tak način, da so jih predstavniki Bresta sami iskali in “novačili” po drugih repubikah izven Slovenije. Interesentom, ki jih ni bilo težko dobiti, je bil urejen prevoz v Slovenijo,  zagotovljena nastanitev ter stalna služba na Brestu. Na tak način je iz Hrvaške v Slovenijo prišla tudi ta skupina mladih na sliki. Dekleta so stanovala v Grahovem, v stavbi, ki so ji rekli Kovačija.  Stanovanjski pogoji so bili slabi, saj  je v eni sobi je prebivalo sedem ljudi, sanitarije pa so bile slabe. Stranišče “na štrbunk” je zunaj, kar je bilo še posebno v mrazu vse prej kot primerno. Na”šiht” so vsak dan pešačili iz Grahovega v Brestovo tovarno v Martinjak in nazaj.

Zadružni dom, katerega del se vidi v ozadju slike je bil eden izmed številnih zadružnih domov po Sloveniji. V njih so se takrat vsak vikend prirejali plesi z živo muziko in različne druge prireditve, kjer so se ljudje družili, spoznavali in zabavali. V tistih časih in tudi kasneje, so imeli zadružni domovi kar veliko vlogo v družabenem življenju.

Kot je bilo že omenjeno, so se mladenke in mladeniči v naše kraje priselili zaradi zagotovljene stalne službe, ker tega doma niso mogli dobiti. Vsi so bili samski oz. neporočeni in so izkoristili dano priložnost za uresničitev sanj po boljšem življenju in samostojnosti.  Tak korak kot so ga naredili ti mladi ljudje je bil gotovo težak, saj so se iz okrilja domačega doma, podali v tuje kraje. Negotovost in strah pred neznanim sta bila  velika, vendar so ju s pridnim in poštenim delom premagali in si ustvarili svoje življenje.

120310082-001

Na sliki so prepoznane samo ženske, moški so nepoznani.

Od leve proti desni so:

  • Katica Majnarič,
  • Zlata Jakšič in
  • Marica Medved.

Slovarček:

  • šiht: delo, služba

Viri:

  • Marica Žugčič

Kraj: Grahovo
Datum: 1962
Avtor: neznan
Zbirka: Denis Medved
Skenirano: 10. 3. 2013
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: