Skip to content

1962 Kozarišče – Janeščeva hiša I.

18. 03. 2013
tags:
19_116

lesena hiša v Kozariščah št. 4

Je ena redkih še lesenih hiš v vasi. Po večini so bile v preteklosti hiše zidane in s slamo krite. Ta pa je v celoti lesena, razen temeljev. Krita je s skodlami. Hiša še kljubuje vsakdanu, le da je danes prekrita z valovitimi ploščami – salonitkami in v njej že dolgo ne prebiva nihče.

Zanimivo, hiša danes daje vtis mnogo manjše zgradbe, kot se nam prikazuje na tej sliki.

Za hišo je začetek vaške poti, ki vodi med hišami v smeri proti Žnidarjevim, imenovana Čez du, ki se danes več ne uporablja.

Med križem (ob levem robu slike) in Janeščevo hišo vodi glavna cesta skozi vas, v smeri proti gradu Snežnik. Ravno Janeščeva hiša dela ovinek zelo nepregleden in zoprn za voznike.

Prostor pred hišo so od ceste dvignili s kamnitimi bloki in si na ta način uredili neke vrste pločnik, ki so ga praktično izkoristili tudi za skladovnico (skladounco) drv. Drva so bila tako pod streho, blizu (pr ruakə), ter hkrati služila za dodatno izolacijo hiše. Drva so zložena tudi ob desni strani hiše. Zdaj pa je najbrž kurnik.

Desno, tam kjer se slika že konča, je stala še ena skladovnica drv, kjer je fotografinja Fanči Šarf med igro slikala tudi Ivana, o čemer sem pred časom tudi že pisala.

19_116-002

vhod skozi gank

Čez cesto, od križa proti polju, je bilo zagrajeno z dvovrstno bodečo žico. Joj, kako zoprna in nevarna stvar je bila taka žica. V gmajni so tudi postavljali take žične ograje. Velikokrat se je bodeča žica zadrla v drevo, drevo se je zaraslo in še danes beli lase marsikateremu kmetu, ki si drva pripravlja iz gmajne.

Vhodni hodnik imenovan gank, je imel okno z razgledom na polje pod vasjo. Okno se je lahko zaprlo z lesenim polknom, ki so ga v letnem času dvignili in podprli s palico ter tako omogočili zanimiv razgled. Kasneje je leseno polkno zamenjalo zastekljeno okno.

19_116-001

lepo in praktično

Okna so bila majhna in z lesenimi polkni. Skladovnica drv pod oknom je služila kot dodatna izolacija hiše.

 

Viri:

  • ni jih, sama napisala 🙂

Kraj: Kozarišče
Datum:
avgust 1962
Avtor: Fanči Šarf
Zbirka: Slovenski etnografski muzejTeren 19; F0000019/116
Skenirano: 21. 12. 2012
Oblika: skenirana datoteka

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: