Skip to content

1957 Velike Bloke – Župnik Andrej Makovec

28. 03. 2013

130115508Letos mineva 100 let od rojstva duhovnika Andreja Makovca (1913 – 1989). Rojen je bil v vidovski vasi Rudolfovo in je po šolanju kot kaplan in nato kot župnik vse življenje služboval v naših krajih na Notranjskem.

Pred drugo svetovno vojno leta 1939 je kot kaplan prišel na Bloke in ostal celih 40 let. Skozi težka medvojna leta se je ob kontroverznem župniku Hrenu nekako pretolkel. Župnijo Bloke je prevzel leta 1943 po Hrenovi likvidaciji in jo vodil do leta 1979. Leta 1967 je kot soupravitelj prevzel še trojiško župnijo in jo vodil do leta 1979, ko je bil prestavljen v Begunje pri Cerknici. Zadnja leta je preživel doma pri Sv. Vidu, kje je tudi pokopan.
Župnik Makovec je imel na Blokah v oskrbi poleg farne cerkve še deset podružnic, ko je prevzel tudi župnijo Sv. Trojica pa še tri cerkve – skupaj torej 14. Ob tem ni imel nobenega pomočnika, vse delo, maše, verouk, krste, poroke in pogrebe, je opravljal sam. Kljub temu smo otroci pri birmi obvladali Katekizem. V farovž so mu krajevne oblasti namestile še stanovalce – krajevnega miličnika z družino, da je bila stvar lepo pod kontrolo. S svojo sestro Ivanko, ki je živela pri njem, sta dolga leta ob tem obdelovala tudi farovško kmetijo in redila živino. Vse poti po bloških vaseh je na začetku opravljal peš, nato pa s kolesom. Okoli leta 1960 si je kupil motorno kolo – modrega PUCHA 250 ccm – in proti koncu službovanja na Blokah celo avtomobil – fičota. Primer svoje zimske poti od Fare k Sv. Trojici v nedeljo, 16. 2. 1969, je takole opisal v kroniki:

“V soboto dopoldne in celo noč je padal sneg. Snega je toliko, da ga ne bo kam odmetavati, ko je treba za avto napraviti širšo pot. Snežilo je tudi v nedeljo. Ko sem šel maševat k Sv. Trojici, je šel z mano Škrabčev Vinko. Pot je bila splužena samo do Velikih Blok, s težavo sva prišla do Ostrožnika in tam pustila avto. Med mašo je padlo precej novega snega, da sva nazaj komaj prišla do vrha klančka ob ulaški cerkvi. Naprej pa ni šlo. Peš sem šel do Velikih Blok, od tam pa me je do Nove vasi potegnil neki oficir z avtom. Enajsto mašo sem začel s tričetrturno zamudo”.

Župnik Makovec je skrbno proučeval domače notranjske vasi in življenje v njih. Tako je leta 1954 izdal “Popis cerkva in cerkvenih znamenitosti v župniji Bloke”. V tem delu je natančno popisal enajst cerkva bloške župnije, njihovo zgodovino, gradbene značilnosti, popisal je tudi vso opremo.
Leta 1977 je v Notranjskih listih I izšel njegov prispevek “Pravilne oblike imen bloških, trojiških in vidovskih vasi” (Pripombe h Krajevnemu leksikonu Slovenije).
V Notranjskih listih III iz leta 1986 je v poglavju “Zapiski” izšel njegov Popis mlinov, žag in nekaterih drugih proizvodnih obratov na osrednjem Notranjskem.
Že iz teh kratkih navedb vidimo, da se je župnik Makovec ob svojem delu trudil za ohranjanje dediščine naših krajev in ljudi, zato bi bilo škoda, če bi odšel iz našega spomina.
Na sliki je kolesar- župnik Makovec poleti leta 1957 z mladimi v Velikih Blokah, pred Blaževo hišo. Najbrž je slika nastala kar ob bloškem žegnanju 15. avgusta. Župnik je imel pravilno opremljeno kolo z lučjo, zvoncem, strehami in “prgominom” na štangi za najnujnejšo “opremo”, kot je ključ, gumilezenga, flike, šmirgel in klipsne za hlače, saj pogonska veriga (ketna) ni imela zaščite. Kot vedno je bil oblečen v temni duhovniški obleki z obveznim klobukom.

130115508

Z župnikom so se slikali mladi iz dolenjega konca Velikih Blok:

 • Lojze Modic – Joškotov,
 • Jože Marolt – Gregorjev,
 • Jože Modic – Joškotov
 • Mica Modic – Gorupova,
 • Mica Anzeljc – Joštova.

130115508-001Župnik Makovec in neprepoznani fant.

130115508zLojze Modic je skromno, a vseeno pomembno opisal kraj in leto dogodka.

Slovarček:

 • prgomin: usnjena torbica za spravilo kolesarske opreme
 • gumilezenga: lepilo za krpanje zračnic
 • flike: krpe za krpanje zračnic
 • klipsne: ščipalke za spenjanje hlačnic
 • šmirgel: smirkov papir
 • štanga: drog, zgornja cev kolesa

Viri:

 • SS. Trinitatis, 200 let župnije Sv. Trojica, Marija Žgajnar, 2008
 • Notranjski listi I, 1977, str. 177
 • Notranjski listi III, 1986, str. 491

Kraj: Velike Bloke
Datum: 1957
Avtor: neznan
Zbirka: Matjaž Modic, Velike Bloke
Skenirano: 15. 1. 2013
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
 1. 1. 04. 2013 17:38

  Neprepoznani moški je prav lahko Pajo, oficir na Blokah. Mogoče bi ga prepoznala ga. Zinka.

  Motor je od župnika kupil Mirko Doles iz Velikih Blok.

Trackbacks

 1. 1941 Rudolfovo – Žegnanje | Stare slike
 2. 1938 Sv. Vid – Družina Makovec | Stare slike
 3. 1955 Velike Bloke – Stbrou maln | Stare slike

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: