Skip to content

1945 Vrhnika pri Ložu – Velika noč

31. 03. 2013

2013-03-121Marija v peharju čuva cela jajca – pirhe – in budno spremlja, kakšen bo rezultat trkanja, kateri bo prej počil? Tone tolče, kdo pa je ta, ki drži?

Prvi z leve je neprepoznan, v sredini sedi Avsec Marija – Oščeva in Tone Zigmund – Kebličkar. Posedajo in trkajo na klopci pred hišo v Vrhniki. Če je leto posnetka res 1945, potem je bila to prvoaprilska nedelja, če pa je bila slika napravljena leto kasneje, se je Velika noč obhajala 21.4. Ta praznik je namreč premakljiv, obhaja se prvo nedeljo po prvi spomladanski polni luni. Tako je lahko Velika noč med 22. marcem in 25. aprilom.
Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik. Na ta dan praznujemo Jezusovo vstajenje od mrtvih, na veliki petek je zapovedan strogi post, na veliko soboto se blagoslovijo (žegnajo) jedila, ki se potem pojedo na slavnostnem nedeljskem zajtrku, takoj po vstajenjski maši in procesiji. Po obilnem zajtrku, katerega drobtine ne smejo pasti z mize in se jih ne sme zavreči v smeti, ampak le skuriti v peči, pa hitro ven, na vas, trkat (kako to poteka smo že natančno opisali).
Jajca oz. pirhi na Veliko noč imajo veliko simboliko, so znamenje Kristusovega vstajenja in hkrati tudi krsta. So simbol novega rojstva, predstavljajo ljubezen, upanje in prijateljstvo. Jajce je tudi vir in simbol življenja, večnosti. Rdeči pirhi pa simbolizirajo kaplje Kristusove krvi.
– – –
Res da so obarvana velikonočna jajca v našem govornem področju  pirhi, trkamo pa vedno z jajci. In zato se ta dan prav nobeden ne obregne, če se fanta brez dlake na jeziku vpraša ali ima kaj trda jajca.

Vir:

Kraj: Vrhnika pri Ložu
Datum: 1945 ali 46
Avtor: neznan
Zbirka: Marija Levec
Fotografirano:  25. 3. 2013 (Mario Žnidaršič)
Oblika: datoteka

Dodajte komentar

%d bloggers like this: