Skip to content

1947 Rakek – Družina Pirman

19. 04. 2013

130112498Fotografija je nastala leta 1947 na Rakeku. Na sliki so člani Pirmanove družine z Rakeka. Glede na to, da so oblečeni v taboljša oblačila, je bila verjetno nedelja ali kakšen praznik. Gospod na sliki, Jože Pirman je bil po poklicu čevljar.

Poklic čevljarja žal izumira, saj zanimanje zanj naglo upada. V tistih časih je bila čevljarska ali šuštarska obrt zelo priznana, saj so čevlje večinoma izdelovali ročno. Strgana in poškodovana obutev se je popravljala, ker je ni bilo mogoče kupovati tako kot danes. Poleg tega je en par otroških čevljev služil namenu tudi po tem, ko jih je otrok prerastel, saj jih je za njim poverbal mlajši otrok.
Jože Pirman je izhajal iz čevljarske družine, iz Zavrha pri Sveti Trojici. Njegov oče je imel čevljarsko obrt, prav tu se je čevljarstva učil tudi Jože. Kasneje je bil zaposlen v čevljarski delavnici nekje v Postojni. Prijateljem in znancem pa je popravil čevlje tudi doma.
Kot otrok je pomagal očetu tako, da je po domovih raznašal čevlje, ki so jih ljudje prinesli v popravilo. V povezavi s tem obstaja tudi anekdota. Nekoč je mali Jože prinesel popravljene čevlje v neko hišo, ravno v času, ko je bila družina pri kosilu. Gospodinja ga je povabila, naj se jim pridruži. Ker je bil lepo vzgojen, je ponujeno vljudno zavrnil in se usedel na stol. Potrpežljivo je čakal, da končajo s kosilom. Ker je gospodinji zgledal nekako žalosten, ga je vprašala, kaj je vzrok za to. Hitro ji je odgovoril, da si želi, da bi ga še enkrat vprašala tisto kot prej.

Fotografijo smo našli med starimi slikami pokojne Ivanke De Biasi z Rakeka.

130112498-003Žena Anica Pirman.

130112498-001Hči Jelka Pirman, poročena Štolfa, z možem živi v Avstraliji.

130112498-002Jože Pirman, čevljar.

Slovarček:

  • šuštar: čevljar
  • poerbati, poverbati: dedovati

Viri:

  • Matjaž Bombač iz Rakeka

Kraj: Rakek
Datum: 1947
Avtor:neznan
Zbirka: Denis Medved
Skenirano: 12. 1. 2013
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: