Skip to content

1975 Cerknica – Sindikalna priznanja

1. 05. 2013

130105359Pred spomenikom NOB v Cerknici so se postavili pred fotografski objektiv prejemniki sindikalnega priznanja in srebrnega zanka sindikata. Le-ta so bila podeljena na svečani proslavi v počastitev dneva Osvobodilne fronte in praznika dela 1. maja.

Občinski sveti zveze sindikatov Slovenije so v letu 1975 prvič podelili srebrne znake, ki so jih dobili večletni prizadevni sindikalni delavci iz osnovnih organizacij za njihov trud pri uresničevanju interesov delavskega razreda in položaja delavcev v združenem delu.

Na podlagi predlogov osnovne organizacije sindikata in organizacijsko kadrovske komisije ter na podlagi Pravilnika o podeljevanju srebrnega znaka sindikatov Slovenije je predsedstvo občinskega sveta Zveze sindikatov občine Cerknica sklenilo podeliti priznanja 28 zaslužnim sindikalnim delavcem v občini. Srebrni znak in priznanja so prejeli: Franc Avsec, Jože Bavec, Tone Bavdek, Majda Bahunek, Štefan Bogovčič, Stane Caserman, Pavla Čančula, Marija Grbec, Alojz Humar, Drago Jakopin, Stanislav Kočevar, Janez Kranjc, Jože Kočevar, Darko Kranjc, Edo Lenarčič, Milan Modic, Janez Milavec, Alojz Otoničar, Viktor Ogrinc, Janez Pakiž, Drago Ponikvar, Valentin Šubic, Ivan Škrabec, Jože Šraj, Miran Trošt, Franc Turk, Vinko Toni, Lado Žnidaršič.

130105359-001Gospa v ruti je Francka Trebec, vsaj mislim, da se je tako pisala. Ona ni bila sindikalista, ker je bila v času nastanka slike že mnogo let v pokoju. Je pa bila borka in zagotovo se je udeležila proslave v počastitev dveh tako velikih praznikov in so jo vzeli s seboj na fotografiranje. Še dobro. Menim namreč, da je to ena izmed njenih redkih slik. Druga gospa je Pavla Čančula.

130105359-002

Ostalih, žal, ne poznam, so pa vsa imena zapisana in računamo na bralce.

130105359-003V spodnji vrsti je prvi z leve Milan Modic. Če me spomin ne vara, je bil majstr v Kartonažni na Rakeku.

Tretji v zgornji vrsti je pa “krivec” za nastanek starih slik – Vinko Toni, ki je v kleti zapustil poln kufr starih slik in filmov in tako zastrupil svojega sina Miloša in posledično še vse nas, sodelavce pri Stareslike. Pa smo za to še hvaležni.

130105359-004

130105359-005

Prvi z desne je Edo Lenarčič.

Prvi z leve pa je Janez Milavec, ki je bil predsednik OO ZSS na JŽ SVP Rakek. (Prevod: predsednik Osnovne organizacije Zveze sindikatov Slovenije na Jugoslovanskih železnicah, Sekcija za vzdrževanje prog)

Med sindikalna opravila v tistih časih je med drugim spadalo tudi podeljevanje stanovanjskih kreditov po ugodni obrestni meri in z dolgo dobo vračanja (tudi do 20 let) zaradi česar je bila višina anuitet proti koncu odplačilne dobe tudi v višini le ene škatlice cigaret. Pa takrat niso bile tako drage, kot so danes.

Za delavske pravice se sindikatu ni bilo treba boriti, ker jih je bilo veliko in tako je bila naloga sindikata predvsem preskrba z ozimnico, sindikalna zabava ob novem letu in sindikalni izleti po ugodni ceni (plačano iz članarine) po Jugoslaviji, a redkeje v tujino.

Viri:

Kraj: Cerknica
Datum: april 1975
Avtor: Jože Žnidaršič
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 5. 1. 2013
Oblika: fotografija

6 komentarjev leave one →
 1. France permalink
  1. 05. 2013 21:06

  Od leve proti desni.
  Prvi izrez: Valentin Cimprič(1), Jože Lesar(4), Valentin Šubic(5), Štefan Bogovčič(6), Alojz Humar.
  Drugi izrez prva vrsta: Majda Bahunek, Franc Avsec, France Dolničar, nepoznan, druga vrsta: Janez Pakiž, Darko Kranjc, Drago Jakopin, neznan, Jože Šraj, Janez Kranjc.

  Tretji izrez prva vrsta: Alojz Otoničar, neznan, druga vrsta: Drago Ponikvar, Milan Modic, Tone Bavdek, zadaj: neznan, Vinko Toni, France Turk,JanezMekinda.

  Četrti izrez: Škrabec Ivan, za njim Hajcar (ledinsko ime),neznan,Jože Telič, dva neznana, Gregor Logar.

  Peti izrez: Poleg Milavca je Stane Šega, poleg Lenarčiča pa Viktor Ogrinc, osebe s priznanjem mi ni poznana.

  P.s.Upam da nisem česa zabrkljal, če pa že, naj ma kdo popravi.

 2. dusangogala permalink
  2. 05. 2013 14:00

  Na fotografiji so še:
  1. izrez:
  Lojze Ule — drugi z leve spredaj,
  Francka Trebec — tretja z leve spredaj in
  Nežka Janežič — peta z leve spredaj.
  2. izrez:
  Slave Kočevar — četrti z leve zadaj.
  3. izrez:
  France Klemenc — drugi z leve zadaj,
  Vinko Mihelčič (v uniformi) in ne Janez Mekinda.
  4. izrez:
  Ivan Miklavčič — drugi z leve in
  Fikret Mehadžič — šesti z leve (v belem plašču).
  5. izrez:
  Stane Caserman — v sredi (s priznanjem).

 3. 2. 05. 2013 15:43

  No, pa sem mislil, da se ne bo dalo. Če nas je več, več vemo. Ta fotografija je lep primer, kako lahko skupaj na stani Stareslike rešimo skoraj vse uganke.

 4. Ivanka Gantar permalink
  2. 05. 2013 17:08

  Ja, smo zmagali!

 5. Tatjana permalink
  2. 05. 2013 17:55

  Četrti izrez: tretji z leve med Hajcarjem in Teličem je Franc Mekina – Borut

 6. France. permalink
  2. 05. 2013 19:17

  Dolžan sem dopolnilo. Alojz Humar je na prvem izrezu skrajni desni v prvi vrsti. Dušan, hvala. Resnično je Vinko Mihelčič.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: