Skip to content

1905 Rakek – Gradnja Sokolskega doma

17. 06. 2013

RakekCimpr je postavljen in zastava veselo plapola. Tudi mlaj je v špici ostrešja. Do končne oblike doma pa bo treba še veliko ur prostovoljnega dela.

Leta 1905 je bil zgrajen prosvetni dom. V njem so delovali sokoli in tam imeli tudi orodja za telovadbo: drog za veletoč, kroge, bradlje in uteži za dvigovanje različnih tež. Imeli so tudi knjige. Inventar je med vojno in po njej izginil neznano kam, knjige pa so odpeljali Italijani.

Od 3. julija 1946 je bil sokolski dom last Fizkulturne zveze Slovenije. Po podatkih z dne 9. januarja 1946 je imela Igralska družina Rakek (prosvetni odsek ZMS, AFŽ in OF) tedaj 30 članov. Vodil jih je Mirko Vidrih. Svoj oder so imeli v domu ljudske prosvete, ki je bil obenem tudi kulturni dom (bivši sokolski dom). Ta je bil delno obnovljen in so ga še obnavljali, delno s prihodki od prireditev kulturno prosvetnih skupin.

V prosvetnem domu je deloval tudi kino, ki se je imenoval “Iztok”. Ustanovilo ga je Prosvetno društvo Rakek 1. januarja 1952. Do leta 1959 je deloval v okviru društva kot samostojna sekcija. Od tega leta pa do prenehanja delovanja v letu 1965 (zaradi nerentabilnosti) pa kot samostojno podjetje. Kino je bil med prvimi v ljubljanskem okrožju, ki je uvedel cinemascope tehniko (1957). Leta 1962 so nabavili še en kinoprojektor in tako omogočili predvajanje filmov brez prekinitve. Povečani stroški tehničnega izpopolnjevanja so privedli do tega, da so morali predvajati manj kvalitetne filme. To in pa pojav televizijskih sprejemnikov so privedli do tega, da je bilo obiskovalcev vedno manj in kino je zaprl svoja vrata. Ponovno jih je spet odprl od leta 1968 do 1970, ko so gradili avtocesto Ljubljana-Razdrto.

Kulturni dom je bil leta 1977 pereč problem zaradi dotrajanosti. Z enodnevnim zaslužkom vseh zaposlenih delavcev Kartonažne tovarne Rakek so ga usposobili vsaj za določeno obdobje. Kasneje dom ni bil velikokrat uporabljen in je začel propadati. Po osamosvojitvi ga je kupil zasebnik ter ga predelal tako, da ima v njem avtomehanično delavnico in trgovino z avtomobili.

RakekGrušt stoji, fasada se dela. Na cesti vidimo polno trugo peska, na vozu pa sedi otrok, zraven stoji dekle. Voz ima lesena kolesa, vprežen je en sam konjič.
RakekTorej tu so vsi delavci – na zahodni strani. Eni delajo, eni pozirajo, nekateri so prišli le na oglede.
130514780zOb gradnji so izdali očitno precej razglednic, ki pa so ostale na zalogi. Tako so leta 1928 na obisk prišli varaždinski sokoli in so domov poslali to razglednico. Odposlana je bila 2. septembra. Iz Varaždina se je nazaj na Rakek vrnila leta 2013.

Slovarček:

  • cimpr: ostrešje
  • grušt: gradbeni oder
  • truga: narečno- zgoraj odprta, zaboju podobna priprava na kmečkem vozu za prevoz drobnega, sipkega materiala

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1905
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 14. 5. 2012
Oblika: razglednica

Dodajte komentar

%d bloggers like this: