Skip to content

1950 Stari trg – Spretnost na kolesu

14. 07. 2013

100916003-001Zdravko je bil pri tem nenavadnem načinu vožnje kolesa pravi mojster in se je bil sposoben po makadamski cesti peljati tako kar po celem Starem trgu. Danes, kljub številnim kolesarjem, takega načina vožnje ni več moč videti.

Kolo je bilo dolgo časa eno glavnih prevoznih sredstev. S kakšnim ponosom so si ga mladci kupili za prvo plačo ali pa zanj varčevali in za nakup namenili večmesečne prihranke. Tudi dekleta niso pri tem nič zaostajala.Številne stare fotografije ponosnih kolesarjev pričajo o pomembnosti tega prevoznega sredstva. Uporaba kolesa je bila dokaj različna. Starejši vedo povedati, da so s kolesom hodili po opravkih vse tja do Rakeka, na kolesu so se odpravili vasovat ali po nakupih živine vse tja do Kočevja ali na drugo stran preko Javornikov. Doma pa so opravili kolesarji marsikateri opravek hitreje, kot bi ga bili peš.

Kolo je bilo tudi priročno sredstvo s pomočjo katerega se je bilo lažje postaviti pred dekleti ali obratno. Ali pa način, kako se pobahati (považiti) pred vrstniki. V ta namen je bilo pa treba naštudirati (pogruntat) tudi kaj bolj izvirnega. Tako se je Zdravko zelo dobro naučil voziti kolo na bilanci rikverc. Vidimo, da je bil v tem pravi mojster, tak, da ga je bilo vredno spraviti celo na fotografijo.

S kolesom po babico

Starejši vedo povedati, da so hodili klicat s kolesom tudi babico (babco) v oddaljene Dane. Če se je k porodnici zelo mudilo, so jo živčni očetje tudi naložili na štango in ji prihranili dragocene minute. Na makadamskih klancih, kot je tisti pri pudobski cerkvi, so jo pa razložili in je navzgor po klancu pač morala teči ob kolesu. Potem pa spet na štango in hitro naprej do porodnice.

Tudi brhka dekleta so fantje radi prevažali pred seboj, na štangi. Se je bilo luštno malo stisniti, pa še hitreje se je prišlo na cilj.

Nam bo kdo napisal, kako se je učil voziti moško kolo pod štango? Tudi to ni bila zanemarljiva vrlina, ki jo je osvojil marsikateri nadobudni pobalin.

Slovarček:

  • bilanca: krmilo
  • rikverc: vzvratno
  • štanga: prečni drog pri moškem kolesu

Vir:

  • Ana Kraševec

Kraj: Stari trg
Datum: kmalu po 50-em letu
Avtor: neznan
Zbirka: Ana Kraševec
Skenirano: 18. 9. 2010
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: