Skip to content

1959 Ljubljana – Trolejbus

1. 08. 2013

130514777-001Na sliki je moja teta Marija Puc, ki je bila prvo leto službe sprevodnica na tramvaju, potem pa na trolejbusu. Slika je nastala nekje v Šiški, mogoče prav pred remizo.

Ljubljanski tramvaj je bilo tirno javno prevozno sredstvo, namenjeno prevozu potnikov po Ljubljani. Uradno je obratoval od 6. septembra 1901 do 20. decembra 1958. V zadnjem času se pojavljajo ideje o ponovni uvedbi tramvaja – tokrat v modernejši izvedbi.

Ljubljanski trolejbus je bil javno prevozno sredstvo v Ljubljani, ki je obratoval od leta 1951 do leta 1971. Ko je po mestu še vozil tramvaj in ni bil več kos povečanemu številu potnikov, so začeli razmišljati o vzpostavitvi drugačnih oblik javnega prevoza. Poleg trolejbusa je bil v igri tudi avtobus, ki je potihoma vseskozi pridobival na veljavi.

Ko je že vozil trolejbus, je imel še zadnji tramvaj progo od avtobusne postaje do bolnice.

Od uvedbe tramvajskega prometa so bili v prodaji vozni listki (vozovnice) za eno vožnjo. Ti so ostali v uporabi vse do konca leta 1974, ko so posodobili plačilni sistem. Tedaj so bili uvedeni žetoni in različne mesečne vozovnice in sočasno so tudi spremenili način vstopanja v vozilo. Vstopanje je bilo do tedaj le pri zadnjih vratih, kjer je bil sprevodnik, pri prvih vratih pa so smeli vstopati le potniki z mesečnimi vozovnicami. Z ukinitvijo delovnega mesta sprevodnik, 13. oktobra 1973 sprva le v enojnih mestnih avtobusih, kasneje tudi v zglobnikih, je bilo vstopanje dovoljeno le še pri prvih vratih, kjer je plačevanje nadziral voznik. Sprva so bili žetoni papirnati, najbolj prepoznavni so bili kovinski žetoni z luknjo, vmes so jih nadomestili plastični žetoni različnih barv in oblik. Sedaj se uporablja elektronska kartica Urbana.

130514777

Sprevodnice in nekaj malega sprevodnikov so bili zaposleni v podjetju Ljubljana-transport (Ljubljanski potniški promet). Dobili so po dve uniformi, letno in zimsko. Trolejbusi so imeli tramvaj komando v remizi v Šiški, sprevodniki pa v pisarni na Ajdovščini.

130514778

V avtobusu so sprevodniki sedeli zadaj in prodajali vozovnice. Imeli so blokce s cenami po 5, 10, 15, 20, 25 in 30 din. Karta Ljubljana-Rakovnik je stala 30 din. Plače so imeli dokaj dobre. Jih je pa zeblo. Eno zimo je bil hud mraz, verjetno leta 1952, in sprevodniki so, da bi se ogreli, na končni postaji dobili zelo vroč čaj in kuhan šnops (šumadijski čaj) z limono.

Teti so se študentje smili. Imeli so posebne blokce, kjer je pisalo, na kateri relaciji se vozijo in so stran trgali listke – za vsako vožnjo enega. Nekoč je vstopil študent, ki se je peljal na relaciji, ki ni ustrezala tisti v blokcu. Teta mu je rekla, da ni čisto v redu, ampak naj mu bo. Takrat se je začela ena od potnic dreti nanjo, kako je neprijazna in ni nehala, dokler ni šofer ustavil in rekel, da zdaj je pa zadosti tega. Teta je to povedala Vidmarjevi babici, kjer je stanovala in ta ji je rekla, da mora to napisati pa še pomagala ji je. Ta zapis je odnesla v pisarno na Ajdovščino in bila pohvaljena. Objavili pa so ga tudi v časniku Delo.

130514778-001Lepe so bile, te uniforme. Spominjajo na pilotske, še značke imajo podobne. In čepica malo spominja na klobuček, ki je bila takrat ostanek gnilega kapitalizma. Zavedno pokrivalo je bila kapa s šiltom. Tega dne mraza ni bilo, vsaj v trolejbusu ne, saj je plašč obešen poleg blagajne in sta dekleti v samih kostimih.

Slovarček:

 • remiza: pokrit prostor za shranjevanje, čiščenje in popravljanje (tirnih) vozil
 • šilt: ščitek na kapi

Viri:

Kraj: Ljubljana
Datum: 1959
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 14. 5. 2013
Oblika: 2 fotografiji

3 komentarji leave one →
 1. Anonimno permalink
  24. 08. 2015 14:22

  Pred kakšnim letom na Kosovu: Se usedeš na avtobus/trolejbus, do tebe pride inkasant, ti da listek in mu plačaš 0,40 eur. Sem se počutil kot gospod 🙂
  Ne kot sedaj v Ljubljani, ko moraš vse sam naredit. Še avtobus bomo morali kmalu sami peljat…

Trackbacks

 1. 1959 Cerknica – Poroka | Stare slike
 2. 1969 Rakek – Vozne karte | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: