Skip to content

1981 Cerknica – Struga pred Žajfnco (2)

10. 08. 2013
tags:

120516151Od Pogačnikovega pa do Rutarjevega mlina sta tekli dve vzporedni strugi. Desna, ki je bila bliže Žajfnci, je bila plitva in se je v njej napajala živina, ker je bil njen desni breg položen in prikladen za dostop živine do vode.

Ta fotografija pa prikazuje škarpo, ki je omejevala desni breg bolj globoke leve struge.

Po tej strugi je namreč pritekala voda do Rutarjevega mlina. Tu je voda tekla počasneje, rib v njej pa ni bilo prav dosti. Ne spominjam se tudi, da bi se v tej strugi ob poletjih namakali kopalci, saj je bila ožja in v senci.

Na tej spletni strani smo 7. 6. 2010 že videli prispevek z naslovom Perici pri Žajfnci, ki sta prali perilo skoraj na mestu, kjer je stal Štefan Bogovčič, ko je ujel ta pogled.

120516151-001Kot je zgoraj zapisano, je fotografijo posnel Štefan Bogovčič, ki se je leta 1981 postavil na desni breg desne struge Cerkniščice, pred Šegovo hišo na Mali gasi, in pritisnil na sprožilec.
Na tem segmentu se vidi zapornica zgornje, to je leve struge. Kolikor se spominjam, je voda vedno tekla preko zapornice, saj Rutarjev mlin takrat ni več potreboval te vode, ker ga je že poganjala elektrika. Je bilo pa zanimivo opazovati slap in penečo se vodo pod njim. Pod slapom ob zapornici je bila voda globlja, ker je dno potoka poglabljal dolgoletni udarni učinek padajoče vode.
120516151-002Malo pred Rutarjevim mlinom pa je bila skoraj na nivoju spodnje struge v betonski škarpi še ena kvadratna odprtina. Na izrezu se vidi, da odteka skoznjo le malo vode. Vendar je pogosto, posebno ob deževju, iz te odprtine voda bruhala, tako da se je penila skoraj do polovice spodnje struge.

V strugi prikazani na tem segmentu, to je na Mali gasi med Šegovo hišo in Rutarjevim mlinom, je bila voda plitva. Pod kamenjem je bilo ogromno kapeljnov, ki smo jih lovili z roko, pa spet spustili. Rakov tu nismo lovili, ker so bili premajhni.

Predno so strugo zasuli, so vanjo položili velike odtočne cevi in uredili kanalizacijo. Zdaj je na prostoru, ki ga zajema ta fotografija, poslopje podjetja Elca.


Kraj: Cerknica
Datum: 1981
Avtor: Štefan Bogovčič
Zbirka: Zlatko Bogovčič
Skenirano: 16. 5. 2012
Oblika: negativ 6×6

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: