Skip to content

Rakek 1970/71 – 4. razred

26. 08. 2013

130710171Tudi v šolskem letu 1970/71 smo se slikali pred osnovno šolo. Ta pomlad ni bila tako topla ali pa je imel fotograf veliko dela in je prišel malo prej, ker smo še vsi v dolgih rokavih. No, Sabini je bilo pa očitno dovolj toplo. Z nami je razredničarka Majda Lenarčič. Učila nas je vse, ker je bil do četrtega razreda še razredni pouk, od petega dalje pa predmetni.

Iz tega leta se spomnim posebne dogodivščine. Ker je bila šola majhna, je pouk na predmetni stopnji potekal dopoldan, razredni pa popoldan, da nam revčkom otročičkom ni bilo treba tako zgodaj vstajati. Soseda in jaz sva hodili skupaj v šolo. Dvanajst let – tudi v gimnazijo.

To šolsko leto je bila kar mrzla zima s precej snega. Avtomobilov ni bilo veliko in tako niso plužili vseh cest. Tudi Pot v Dele ni bila splužena, temveč vsa prekrita s shojenim snegom. Ne vem, kaj se je temu snegu zgodilo, ali se je podnevi gornja plast odtajala, ali je bil preveč shojen, ali pa je kakšna brihta polila vodo, ampak nekega dne je bil na cesti led.

Ob pol enih sem šla po sosedo, da bova šli v šolo. Kot je bil običaj, to lahko potrdi, sem jo morala čakati. Ko sva se končno odpravili od doma, je zagledala tisti led na cesti, ki ima kar precejšen nagib, in rekla, da se gre drsat. Lepo sem jo prosila da ne, ker sem se bala, da bova zamudili pouk. “Samo enkrat se grem peljat!” je rekla in že se je drčala po cesti navzdol. In potem je bila kar naenkrat na tleh in iz nosa ji je tekla kri. Vsa krvava, jaz pa posrana (oprostite)  sva tekli k njej domov, da ji bo mama pomagala. Ampak na svetu res ni pravice. Ko je mama izvedela kaj se je zgodilo, jo je še po riti namahala in poslala v šolo. Zakaj so mame take? Ko je mene avto povozil, me je mama tudi po riti namlatila, tako da se še najbolj tega spomnim.

130710171-001
Od zgoraj navzdol, od leve proti desni:

  • Janez Turšič, Darko Bombač, Janja Bončina, za njo tovarišica Majda Lenarčič
  • Igor Pirc, Boris Ӧlhofer, ki se je po končanem razredu preselil nekam na onkraj Cerknice, Branko Šivec.
130710171-002

  • Silvo Marolt, Igor Kočevar, Darko Briški
  • Breda Mulec, Branka Galanti, Jadranka Marolt, Ivanka Gantar v belomodri melirani jopici, ki jo je spletla mama
  • Zdravko Kranjc, Anamarija Brecelj, Snežana Babič
130710171-003

  • Irena Vatovec, Sabina Ileršič, spodaj med njima pa Marjanca Urbas v rdeče rumeni jopici
  • Zvonka Samsa, Marjanca Mulec, Metka Štritof

Se moram pohvaliti. Spomin mi še kar funkcionira. Spomnim se skoraj vsega, kar sem bila oblečena. Z imeni sošolcev imam pa kar nekaj težav – mlajši kot so, več imam problemov.

Kraj: Rakek
Datum: 1971
Avtor: Jože Žnidaršič
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 10. 7. 2013
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: