Skip to content

1945 Unec – Partizanska postojanka

14. 09. 2013
tags:
by

130421642Slika je nastala na Uncu, ob koncu druge svetovne vojne. Bil je lep sončen dan, po senci sedeč je bilo pozno popoldne. Glede na to, da še ni ozelenela trta, ki je v ozadju naslonjena na Maistrovo hišo, gre najverjetneje za pomladanski čas. Najlepše od vsega je bilo dejstvo, da se je vojna končala in da je končno prišla težko pričakovana svoboda.

V ozadju se vidi Maistrova hiša na Uncu, slika pa je nastala za hišo, gledano proti Portusu. V tej hiši je bila še nedolgo nazaj uprava podjetja Kovind, sedaj pa je tu obrat Kovinoplastike. Po osvoboditvi je bila v njej partizanska postojanka, kjer so bili nastanjeni partizani, ki so pomagali pri vzpostavitvi nove oblasti. V času nastanka fotografije je bilo tu nastanjeno šest partizanov, vključno z njihovim poveljnikom, ki je na sliki poleg deklice. Vsak dan so odhajali na različne naloge in se vračali nazaj. V tistem času je bila Maistrova hiša v slabem stanju. Z vodo za pitje in umivanje so se oskrbovali kar po hišah Unčanov, saj le te ni bilo v hiši. Za hrano pa so imeli poskrbljeno po vojaški liniji, seveda pa se je kaj našlo tudi pri vaščanih.

Ko sem se o sliki pogovarjal z Marijo Turk, mi je povedala, da se najbolj spomni čokoladic in sladkarij, ki so jih otroci velikokrat dobili pri partizanih. Saj so podobne sladkarije dobivali tudi od italijanske vojske, ki se je v času vojne zadrževala na Uncu, vendar mi je v šali (malo pa tudi zares) povedala, da so bile partizanske boljše.

130421642-001Deklica na sliki je Marija Kunc, kasneje poročena Turk, z Unca. V laseh ima lepo belo pentljo, ki je bila v tistih časih kar pogost dodatek v laseh deklic in deklet. Partizanskemu poveljniku je bilo ime Miloš, priimka ne vemo. Na lepo urejeni in popolni uniformi ima pripeto vojaško odlikovanje.
130421642-002Partizani so bili oblečeni v partizanske uniforme in pokriti s titovkami, kar da slutiti, da sta vladala red in disciplina. Neznani partizan ima na rami italijansko karabinko. Najverjetneje je bila puška vojni plen, take so bile pogosto uporabljene pri partizanih. Še dolgo po vojni so jih veliko našli na raznih podstrešjih.

Slovarček:

  • karabinka: manjša puška, navadno repetirka

Viri:

  • Marija Turk

Kraj: Unec
Datum: 1945
Avtor: neznan
Zbirka: Marija Turk
Skenirano: 20. 4. 2013
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: