Skip to content

1930 Kozarišče – Naborniki in rože iz krep papirja

3. 10. 2013

101225023Le čigava so ta ornamentalno okrašena vrata v Kozariščah, na pragu katerih so posedli na veliko okrašeni naborniki z rožami in panklci iz krep papirja?

Rože iz krep papirja so včasih krasile tako poročne kot pogrebne šopke, pa šopke nabornikov in novomašnikov. S papirnatimi rožami so okrasili tudi oltarje in kapelice, doma pa bugcov kotek. Z njimi so zapolnili pogrebne vence iz smrečja. Služile so tudi kot pustni okras, mačkore so jih nosile predvsem na pokrivalih.

Izdelovanje papirnatih rož je bila vse do druge svetovne vojne in še nekaj let po njej kar razširjena obrt. Kasneje so jih izpodrinile plastične in tudi prave rože iz vrtov in iz cvetličarn. Ta veščina pa zadnje čase spet pridobiva veljavo.

V Loški dolini je za prenos tega znanja poskrbela Jožefa (Pepca) Strle iz Babnega Polja, ki se je izdelovanja papirnatih rož naučila v rosnih letih od svoje mame. In po načelu “kar se Janezek nauči, Janez zna” je Pepca pobrskala po spominu in obudila svoje že skoraj pozabljeno znanje. In tega dobrodušno podelila na dveh delavnicah tudi z mlajšo generacijo domačink, tako da ni strahu, da bi znanje izginilo v pozabo.

Na delavnici je povedala, kaj vse se za izdelavo potrebuje, in sicer: raznobarvni krep papir, tanko gibko žico (špuolco), škarje, kleščice in spretne prste, pa nekaj potrpljenja. Povedala je, da se je krep papir včasih dobil skoraj v vsaki vaški trgovini in je bil velika dragocenost.

In tudi to, da so si Babnopoljke v hudih časih z izdelavo šopkov pomagale lajšati hude čase lakote in pomanjkanja. Saj so ženske v zimskem času izdelale kar nekaj cvetja, ki so ga v dolini zamenjale za živež.

101225023-001Kako bogato so vsi trije naborniki okrašeni (okranclani) s cvetjem. Polna prsa ga imajo, pa še za klobukom pušelc ali dva.

101225023-002Starejše oblike rož iz krepa so bile svaljkane rože (abstraktna oblika cvetja, ki ne posnema nobene vrste pravega cvetja) in storžki. Znali pa so izdelati tudi take v obliki vrtnice (gartrože), nageljna, lilije, maka, marjetice, šmarnice, potonike. Nekoliko kasneje so se pojavile še rože v obliki narcise, tulipana, cinije in krizanteme.

101225023-003Ta pa ni bil zadovoljen samo z enim pušelcem za klobukom. Nadel si je kar dva in oba sta precej bogata. Je že moral imeti posebne protekcije pri dekletih.

Naborniki so poleg cvetja ozaljšani tudi s panklci, prav tako iz krep papirja. Taki panklci so bili uporabni okras tudi za slovesno opravljeno konjsko vprego, kot okrasje na koloni pred poroko, pa tudi kot dodatek smrekice, ki je naznanila zaključek izdelave cimpra pri novogradnjah.

101225023-004Harmonikaš s frajtonarico (muskontar) je bil plavook.

Svetlo-modra barva oči se na črno-beli fotografiji vidi kar malo strašljivo. To vem, ker je take imel tudi moj stari oče, ki ga poznam samo iz črno belih fotografij. Stara mama pa mi je postregla z razlago o njegovih izrazitih, svetlo modrih očeh.

Slovarček:

 • bugcov kotek: hišni kot z razpelom, križem
 • panklci: okrasni trakovi iz krep papirja
 • mačkora: pustna šema
 • špuolca: tanka žica
 • okranclan: okrašen
 • kolona: smreke postavljene pred hišo ženina ali neveste
 • pušelc: šopek
 • gartroža: vrtnica
 • protekcija: izjema, prednost

Viri:

 • Milena Ožbolt
 • Delavnica izdelave rož iz krep papirja v organizaciji društva Ostrnice, mentorica gospa Jožefa – Pepca Strle iz Babnega Polja

Kraj: Kozarišče
Datum: neznan, pred drugo vojno
Avtor: neznan
Zbirka: Janja Urbiha
Skenirano: 25. 12 .2010
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: