Skip to content

1933 Selšček – Poroka tete Tonce

2. 10. 2013

130901102Peter Naglič je bil doma v Šmarci pri Kamniku. Njegova žena je bila iz Selščka, pa ga je pot večkrat pripeljala tudi v naše konce. In seveda, zanimive dogodke je zabeležil s svojim fotoaparatom.

Med zanimive spada tudi ta fotografija. Roman se je spomni, saj je v družinskem albumu, pa tudi pri ostalih sorodnikih. Peter Naglič je to fotografijo prav razmnožil.

130901102-001Gre za priprave na poroko. Dogodek se je zgodil na dvorišču pred Švigljevo – Mevčo hišo v Selščku. Ženin Peterlin, s poročnim šopkom, se je pripeljal po nevesto iz Preserij pri Radomljah. Nevesta, Antonija Švigelj, Romanova teta, je še  v hiši. Vsak čas se bodo začela pogajanja.

Moški in ženska pa kar žagata in žagata. Roman se spomni pripovedovanja o dogodku, da sta se “delala neumna”.  Na vprašanja sta odgovarjala čisto nekaj drugega, kot so ju spraševali.  Prišelkov nista imela zamar, delala sta se, kot da jih ni.

Po pripovedovanju se Roman spominja, da je moški, ki žaga, njegov oče, Jože Švigelj.

Šranga-komentarFotografije Petra Nagliča so še posebno dragocene, saj opremljene z mnogimi podatki. G. Matjaž Šporar, vnuk Petra Nagliča, nam je hkrati s kopijo te fotografije posredoval še sliko dela zadnje strani fotografije. Fotograf je dogodek opisal:

“… ko se pripelje ženin k nevesti, da se domačih po dva napravita v najslabejšo strgano obleko in žagata bruno pred hišo, pa sicer z narobe obrnjeno žago. Drugi domači z nevesto vred se pa zapro v hišo, po pogajajnu se pogodejo za vstop v hišo ….”.
130901102-002Na registrski tablici avtomobila s težavo razberemo letnico 1932. Registrske tablice v Kraljevini Jugoslaviji so bile bele barve. Številka 2 je oznaka okrožja ali banovine. Pod njo je število 1932, ki je letnica prve registracije. Šele za tem sledi registrska številka.

Vir:

  • Roman Švigelj

Kraj: Selšček
Datum: 1933
Avtor: Peter Naglič
Zbirka: Roman Švigelj, Matjaž Šporar
Skenirano: 1. 9. 2013
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: