Skip to content

1955 Cerknica – Proslava v Kolenu

4. 10. 2013

Na proslavi leta 1955 je sodelovala tudi plesna skupina iz Begunj. Dekleta so se za spominsko sliko postavile ob oder. Precej velik lesen oder je bil postavljen v Kolenu, kjer so v petdesetih potekale še druge kulturne in športne prireditve. Glede na poletno odpravljene plesalke ugibam, da je šlo morda za praznovanje dneva vstaje ali dneva borca.

Dan vstaje slovenskega naroda je bil republiški praznik SR Slovenije, ki se je proslavljal 22. julijaDan borcev je bil državni praznik Socialistične federativne republike Jugoslavije, ki se je proslavljal 4. julija. Ker pa v enciklopediji zasledim, da je bil praznik uveden 26. junija 1956, torej proslava ni še mogla biti le-temu v čast.

Poznano mi je že, da je bilo v Begunjah nekoč družabno in kulturno življenje zelo živahno, zato ne preseneča, da se je skupina deklet zbrala v pravo plesno skupino. Dekleta so enotno odpravljena v bele bluzice, živahna plesna krila in svetle čeveljce, ki kar kličejo po plesnem koraku. Med plesalkami sem presenečena našla teto Stano. Pravzaprav ne bi smela biti, saj so bili mamini bratje in sestre glasbeno nadarjeni. Le da sem jaz vedela samo za enega strica – godbenika, v Starih slikah sem pa našla potrditev še za druge.

  • 1. vrsta: Slava Brancelj (Kranjča iz Bezuljaka), Ana Popek (Rupča iz Begunj), Stana Turšič (Matijeva iz Begunj).
  • 2. vrsta: Marija Popek (Rupča iz Begunj), Fani Kranjc (Fracetova iz Topola) in Stana Urh (Trantarjeva iz Begunj).

  • 1. vrsta: Mija Stražiščar (Mihevceva iz Begunj), Justina Rode (učiteljica), harmonika Janez Kranjc (Mihovčkov iz Topola), Ema Vadnal (Vadnalova iz Begunj) in Marija Bonač (Bonačeva iz Begunj).
  • 2. vrsta: Joža Tomšič (Anžetova iz Topola) in Zofka Zalar (Popkova iz Bezuljaka).

Viri:

  • Fani Jernejčič, Dobec

Kraj: Cerknica
Datum: 1955
Avtor: neznan
Zbirka: Fani Jernejčič
Skenirano: 20. 9. 2012
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: