Skip to content

1952 Dolenja vas – Vesele božične praznike

25. 12. 2013

111218002»Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Mesija, Gospod« (Lk 2,11)

Pri polnočni maši odmeva dobro znan napev:

Sveta noč, blažena noč, vse že spi, je polnoč.
Le devica z Jožefom tam
v hlevcu varje detece nam.
Spavaj dete sladkó, spavaj dete sladkó.

***

Božične pesmi

Sveta noč je zelo priljubljena božična pesem. Pesem so prvič zapeli v nemškem jeziku že davnega leta 1816. Prvi, ki je poslovenil to znano pesem, je bil Jakob Aljaž in pri nas so jo zapeli najprej v Tržiču leta 1871. Njeno originalno besedilo je prevedeno v več kot 300 jezikov, v svetovnem merilu pa velja za najbolj izvajano pesem vseh časov.

Vrsto božičnih pesmi, ljudskih in umetnih, imamo seveda tudi na Slovenskem. Nekaj bolj znanih: Glej zvezdice božje, Poslušajte vsi ljudje, Božji nam je rojen sin, Tam stoji pa hlevček, Pastirci kam hitite. Božične pesmi so pisali tudi naši pesniki – Župančič, Gregorčič, Kosovel …

Zimzelene vejice

Božični čas je poln simbolike. Tudi današnja razglednica skriva nekaj le-te. Zimzelene vejice, ki jim sneg in mraz kratkih decembrskih dni ne moreta do živega, so znamenje upanja: Bog nas ne bo zapustil. Njegovo ime je Emanuel, to pomeni: Bog z nami. Zimsko zelenje je spleteno tudi v adventni venček, ki je tako kot voščilnica, prevzet od germanskih narodov in se je pri nas uveljavil šele v osemdesetih letih 20. stoletja.

Čas pričakovanja

Božič je čas pričakovanja, upanja, čas luči in miru. A ne pozabimo, pravi pomen božiča se ne skriva v množici vsakovrstnih lučk in množici pisanih okraskov ali kupih daril, pravi pomen božiča je, da se svetloba in toplota odraža predvsem v naši notranjosti, kar pa je v veliki meri odvisno od nas samih. Kar precej truda je potrebno, da vse to izbrskamo iz nakopičenih dogajanj in hitenj, iz nervoze in preobremenjenosti današnjega ponorelega sveta.

Zato naj vam vsem skupaj zaželim, da bi znali ta mir in upanje, ki ga danes še kako potrebujemo, najti prav v tem božičnem času.

In naj v tem krhkem svetu zadiši tudi po ljubezni, tudi po miru. Naj vam ne zmanjka zdravja, pa tudi sreča naj vas oplazi.

111218002zEna novejših navad, ki so povezane z božičem, pa so prav gotovo voščilnice. Prva domovina novoletnih oz. božičnih voščilnic naj bi bila stara Avstrija. Ker pa smo bili Slovenci tedaj v avstro-ogrski monarhiji, spadamo med prve narode na svetu, ki so si pošiljali voščilnice.

Vse kaže, da bodo kmalu izginile v svoji prvotni obliki, kajti izpodrivajo jih sporočila, poslana s pomočjo sodobne tehnologije, kot so medmrežje in mobilni telefoni … Priznam, da sem tej novotariji tudi sama podlegla. A priznati moram, da se še vedno najbolj razveselim na roke napisane voščilnice, ki jo odkrijem med goro prazničnih reklamnih sporočil. In to ne glede na to ali je prispela iz daljne Tasmanije ali iz bližnjega Starega trga. Pa vi, katere čestitke se najbolj razveselite?

Viri:

Kraj: Dolenja vas
Datum: 1952
Avtor: neznan, založba Jugoreklam iz Ljubljane
Zbirka: Joži Mele
Skenirano: 18. 12. 2011
Oblika: voščilnica

2 komentarja leave one →
  1. France permalink
    25. 12. 2013 17:00

    Žig pošte v Ljubljani nosi datum 24.12.1952.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: