Skip to content

1954 Dolenja vas – Najlonke in nogavičke

26. 12. 2013

130826073 Na sliki sta moja mama in njena prijateljica nekje v Dolenji vasi. Pozabila sem prijateljičino ime, sedaj nimam več koga vprašati. Bilo je na nedeljo, sicer ne bi bili tako lepo odpravljeni. Mamina bluza je še vedno pri hiši. Bela je in svilena, s tričetrt rokavi. Podobnih kostimov je imela kar nekaj. Poleg oblečenega še enega temno modrega in enega sivega. Najlonke so bile zelo drage in so jih imele le redke ženske, pa še tiste bolj za k maši. Za doma so bile bombažne nogavice in za k malo boljši obleki obvezno bele. Saj se spomnimo petdesetih let! Nabrana krila, balerinke in bele nogavičke. In seveda rock & roll. Čevlji so zelo “komot”, na zavezovanje in mama je vedno najraje nosila take.

Prve najlonke so izdelali v Ameriki v podjetju DuPont de Nemour in sicer so vlakno razvili leta 1935. Leta 1940 so na tržišče poslali prve štiri milijone nogavic in jih prodali v dveh dneh. Potem se je začela vojna in najlon so uporabljali predvsem v vojaške namene. Po vojni pa so ženske stale v vrstah, da so lahko kupile nogavice. V New Yorku so bile kilometrske vrste in posredovati je morala celo policija.

Ko so okrog leta 1954 izumili streč material, so najlonke začele izginjati in pojavile so se žabe – hulahopke. Prve slovenske so se imenovale Pegy. Te niso bile več tako drage in so bile dostopne vsem ženskam.

130826073-001Spomnim se mame, ko sem bila še otrok, in je nosila tako frizuro. Lase je imela za ušesi pripete z glavničkom, na vsaki strani s po enim.

Slovarček:

  • komot: udobno, udoben

Viri:

Kraj: Dolenja vas
Datum: 1954
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 26. 8. 2013
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: