Skip to content

1969 Cerknica – Trije sveti večeri

6. 01. 2014

111218009Starejši se še spomnijo, da so se praznovali trije sveti večeri: 24. decembra – Božični večer; 31. decembra – Silvestrovo in 5. januarja večer pred Svetimi tremi kralji. Še posebno na Božični večer se je družina zbrala in skupaj so čakali na odhod k maši polnočnici.

Čas so si krajšali s pripovedovanjem zgodb, saj radija, televizije in “pametnih telefonov” še ni bilo.

111218009zTo lepo voščilnico je dobila Matilda Mele (roj. Klamer), učiteljica, ki je v sredini šestdesetih let učila tudi mene. Bila je pred koncem svoje poklicne poti in dvanajstletni frkolini, kot smo bili, je nismo mogli razumeti. Niti približno si nismo predstavljali, kaj vse se ji je v življenju dogodilo. Danes na to gledam precej drugače.

V gradu Snežnik je 15. decembra 2013 Milena Ožbolt pripovedovala o šegah, ki so bile v navadi v božičnem času. Posnel sem jo, ko je pripovedovala eno od zgodbic, s katerimi so si krajšali čas čakanja za odhod k polnočnici. Zgodba govori o Jezusu in svetem Petru. Njej jo je povedala Petračeva mama, Marija Anzeljc s Hudega vrha že davno, leta 2003.

Užival sem v njenem živem pripovedovanju v narečju. Takšnega narečja in besed, ki jih je uporabljala, že dolgo nisem slišal. Žal mi je, da nisem s seboj imel nobene naprave za snemanje zvoka. Na srečo sem se še pravočasno spomnil in posnel naslednji video.

Klikni za video!

Kraj: Cerknica, naslovna pošta
Datum: 1969, datum poštnega žiga na voščilnici
Avtor: neznan, založnik je iz Italije
Zbirka: Joži Mele
Skenirano: 18. 12. 2011
Oblika: voščilnica

Dodajte komentar

%d bloggers like this: