Skip to content

1947 Gorica – Poroka

7. 01. 2014

130826061

Po vojni je bil poroka z ameriškim vojakom za marsikatero dekle loterija, saj je lahko odšlo živet v tujo deželo, deželo izobilja. Na sliki je atova sestrična (Johanina hči) Albina Trevisani, ki jo k poroki v cerkev pelje njen brat Atonio. Zadaj med njima vidimo njenega bodočega moža Valentina Mikla, ki je bil sin slovenskih staršev, ki so že davno tega emigrirali v Ameriko. Za Antonim pa je njen drugi brat Ricardo, pri nas smo mu rekli Rihard. Ameriški vojaki pa so jim naredili špalir iz pušk in bajonetov.

Dne 12. julija 1945 je zavezniška vojska prevzela oblast na območju zahodno od Morganove črte. V Gorici so se pojavili vojaki angleške in ameriške vojske. Na celotnem območju ZVU je delovalo okoli 15.000 pripadnikov angleške in ameriške vojske. Po prevzemu oblasti sta si obe zavezniški sili ozemlje strateško razdelili. Ameriški del ZVU je bil od septembra 1945 do septembra 1947 pod komando pripadnikov 88. pehotne divizije, Blue Devils. Sedež poveljstva je bil v Gorici, poveljstvo 349. pehotnega polka je bilo v Gorici, 350. polk je imel sedež v Tarcentu in 351. polk v Trbižu. Del tega polka je bil nastanjen tudi v Trstu, medtem ko je bil, predvsem reprezentančno, del angleških enot razporejen v Gorici. Po pripovedih so bili Američani veseljaki, hodili so na plese na Goriški grad in dajali domačinom priboljške. Angleži so bili – Angleži; hladni, mrkih pogledov, z domačini se niso družili.

ZVU je bila začasna zasedbena oblast in je delovala neodvisno, saj v svojo upravo ni vključevala dotedanjih italijanskih državnih aparatov. V prvi fazi zasedbe so zavezniki na območju želeli vzpostaviti že utečen način upravljanja območja preko domačih organov uprave, t. i. indirect rule, a se je problem pri njeni vzpostavitvi pojavil v sami upravni strukturi cone A, saj ni bilo več organov stare uprave, na katere bi se oblast lahko naslonila. Ker zavezniki obenem niso želeli priznati pred tem vzpostavljene jugoslovanske uprave, so na območju uvedli t. i. direct rule, kar je pomenilo neposreden prevzem vseh pristojnosti in odgovornosti na območju lokalne uprave. Vzporedno pa se je na območju ohranjala jugoslovanska civilna uprava, ki je bila brez oblastnih pristojnosti in je zavezniška uprava ni priznavala. Zavezniška vojaška uprava je naredila dobre stvari, odprla je nove ceste, naredila javna dela, a vendar ni bila sprejeta ne kot prijateljska in ne kot sovražna uprava. Bila je provizorična uprava.

Zna biti, da sta se Albina in Valentin spoznala na enem od plesov ali pa kar nekje na ulici. Poročila sta se in odpeljal jo je v Ameriko. Imela sta sina Johna in hčerko Carlo.

Tistim, ki jih zanima ta tema, pa priporočam hudomušen in zanimiv članek na spletni strani

http://www.posocje.net/novica/2009/09/plavi-vragi-ob-smaragdni-soci-povojna-zavezniska-vojaska-uprava-v-posocju

130826061-001Kljub skromnim povojnim letom so svatje lepo urejeni. Ženin je v vojaški obleki. Nevestina je bela, kot se spodobi, s pripadajočimi belimi kvačkanimi rokavičkami, šlajerjem in šopkom.
130826061-002Bajoneta v toku ni, je nataknjen na puško, da je bil špalir lepši. Čeprav se je štelo, da so bili ameriški vojaki lepo oblečeni, je videti, da so te že kar nekaj dale skozi. Če drugega ne, vsaj dolgo pot iz Amerike.
130826061zSliko je za spomin moji stari mami poslala Albina že iz Amerike in kot na vseh slikah, ki jih je veliko pošiljala, je tudi na tej natančno zapisala kraj in čas dogodka.

Slovarček:

  • ZVU: zasedbena vojaška uprava
  • Blue Devils: modri vragi
  • šlajer: tančica, pajčolan, tudi roža

Viri:

Kraj: Gorica
Datum: 27. julij 1947
Avtor: Foto Altran Gorica
Zbirka: Marija Milavec
Skenirano: 26. 8. 2013
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: