Skip to content

1938 Ljubljana – Žika

15. 01. 2014

130516901Tokrat malo drugače – brez mojega dela. Pa začnimo z reklamo, objavljeno v reviji “Žena in dom”.

Odločilen pa morda tudi usoden je v življenju dojenčka tisti trenutek, ko mu materino mleko več ne zadostuje in mu je treba dodatka, ki naj bo krepak, lahko prebavljiv predvsem pa naraven.

Vse te lastnosti združuje Žikin specialni sterilizirani zdrob za dojenčke in bolnike kar sta priznale tudi otroški kliniki v Ljubljani in Zagrebu s tem, da hranita z njim svoje dojenčke. Ko dete nekoliko doraste, mu dajajte Rženo sladno kavo Žiko. Ta vsebuje mnogo zdravilnega in redilnega rženega slada in dete Vam bo po njej uspevalo, da bo veselje. Žikin otroški zdrob in Žiko dobite v vsaki špecerijski trgovini.

»Žika«, družba z o. z., tovarna hranil, Ljubljana. Pražarna Žika je bila ustanovljena 1. 1923. z domačim kapitalom. V nekaj letih je njen glavni produkt ržena kava »Žika« zaslovel po vsej dravski banovini, pa tudi izven meja naše ožje domovine. Žika kava je bila iz kaljene rži in je vsebovala ržen slad, ki je odlično hranivo tudi za najobčutljivejše želodce. Posebno se je obnesla kot otroška hrana. Za svoje porabnike je izdajala tovarna brezplačno mesečnik »Žika«. List je bil prvotno namenjen samo reklami, kasneje pa je dobil že obliko nekakšne revije, ki je prinašala članke in sestavke raznih znanih domačih in tujih pisateljev. Tovarna je zaposlovala do 20 delavcev.

L j u b l j a n a dne 16. marca 1923. 383. Sedež: Rožna dolina pri Ljubljani. Besedilo firme: Pražarna Žika, družba z o. z. Obratni predmet: praženje žitne kave, nakupovanje dotičnih sirovin in prodajanje njih izdelkov na debelo. Družbena pogodba z dne 15. januarja 1923. Osnovna glavnica znaša 5000 Din ter je vplačana v gotovini. Poslovodji: družbenika Josip Bernot, podjetnik, in Jelka Vabič, zasebnica, oba stanujoča v Rožni dolini št. 150. Družbo zastopa vsak poslovodja samostojno ter jo podpisuje tako, da postavlja pod njeno natisnjeno, napisano ali s štampilijo odtisnjeno besedilo svojeročno svoje ime.

L j u b l j a n a dne 1. oktobra 1923. 1047. Sedež: Ljubljana (Rožna dolina). Besedilo firme: Pražarna Žika, družba z o. z.: K družbeni pogodbi z dne 15. januarja, 1923. se je napravil dodatek z dne 12. julija 1923. in s tem se je izpremenila točka “Šestič” prvotne družbene pogodbe.

Viri:

  • Krajevni leksikon dravske banovine (1937). URN:NBN:SI:DOC-IHXHRWQE from http://www.dlib.si+
  • Uradni list Narodne vlade SHS v Ljubljani, Uradni list Pokrajinske uprave za Slovenijo, leto 1923, Delniška tiskarna, Ljubljana
  • Žena in dom: ilustrirana revija za slovensko ženo (1938), letnik 9, številka 7. URN:NBN:SI:DOC-1NTRWRT3 from http://www.dlib.si

Kraj: Ljubljana
Datum: 1938, oglas v Mohorjevem koledarju za leto 1938 (koledar so sicer tiskali leto prej)
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 16. 5. 2013
Oblika: izsek iz publikacije

Dodajte komentar

%d bloggers like this: