Skip to content

1950 Prezid – Žaga

1. 02. 2014
tags:
by

131211943Fotografija je nastala na skladišču žaganega lesa v “pilani Prezid”. Skupina domačinov se je slikala na tovornjaku Antona Ileniča z Rakeka, s katerim je prevažal žagan les iz Prezida na železniško postajo Rakek. Prevoz s tovornjakom je bil v povojnih časih še vedno prava senzacija in prav to je razlog za nastanek te slike.

Prezid je majhno obmejno naselje na Hrvaškem, v bližini Loške doline in mejnega prehoda Babno Polje. Ta slika je nastala v času skupne države Jugoslavije in mejnega prehoda še ni bilo. Takrat in še dosti kasneje, nam je bil Prezid najbolj znan po lesu, pesku in avtobusu, ki je vozil v Prezid, ter po simpatični in posrečeni govorici, s katero so se identificirali “Prezdanci”, kot smo jim rekli. Zelo radi pa so naši ljudje zahajali v tiste kraje tudi zaradi dobre hrane, zabave in pa lepih punc.

Trgovanje in prevozništvo lesa je bilo na tistem območju  prisotno že pred drugo svetovno vojno. S potrebo po obnovi, v drugi svetovni vojni porušene domovine, se je povečala potreba po gradbenem materialu. Ena izmed najbolj potrebnih surovin za to je bil prav les, ki ga je bilo v naših in sosednjih krajih v izobilju. Poleg tega je bil les potreben tudi za hitro razvijajočo se lesno industrijo na naših tleh. Les je bogastvo, vendar pa dobi pravo vrednost s predelavo in dostavo porabniku. Zato lahko upravičeno rečemo, da sta se lesna industrija in prevozništvo razvijala vzporedno in odvisno eden od drugega.

Srečo Ilenič, ki nam je omogočil objavo slike, je povedal, da se je njegov oče Anton Ilenič začel ukvarjati s prevozništvom takoj po osvoboditvi. Sprva je iz Prezida vozil pesek, nato pa še les. Njegova prednost pred “furmani” s konjskimi in volovskimi vpregami, pa je bil prav ta tovornjak, ki ga je nabavil med prvimi in je z njim lahko hkrati prepeljal več robe, pa še hitrejši je bil. Kamion s slike je francoski Berliet GDR7D iz leta 1946, predhodnik tovornjakov Renault, z nosilnostjo 7 ton. Zanimiva je registrska tablica H 9092.  Črka “H” pomeni, da je bilo vozilo registrirano v takratni republiki Hrvaški.

131211943-001Ženske in otroci so iz Prezida, tako da jih nisem uspel prepoznati.                                                   
131211943-002Od leve:

  • odpremnik in skladiščnik na žagi Franjo Pavlin Štanfol,
  • voznik in lastnik tovornjaka Anton Ilenič z Rakeka,
  • možakarja v kabini mi ni uspelo prepoznati.
131211943zBesedilo na zadnji strani  nam pove natančnejšo lokacijo nastanka fotografije. Slikano je pri skladišču rezanega lesa in pisarni žage Prezid. Upam, da bo sliko videl tudi kdo iz tistega kraja, če pa bi postregel še s kakšnim komentarjem ali podatkom, bi bila to lepa dodana vrednost fotografiji.

Slovarček:

  • furman: kdor vozi, prevaža s konjsko vprego; voznik, prevoznik
  • pilana (hrv.): žaga

Viri:

  • Srečo Ilenič

Kraj: Prezid
Datum: 1950
Avtor: neznan
Zbirka: Srečo Ilenič
Skenirano: 11. 12. 2013
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: