Skip to content

1961 Cerknica – Transport pohištva Brest

7. 02. 2014
tags:
by

140116355Tik preden je tovornjak odpeljal naloženo brestovo pohištvo, so se delavci skladišča in voznik nastavili pred objektiv fotoaparata in nastala je ta slika. Iz nasmejanih obrazov “brestovcev” razberemo zadovoljstvo, ker je delo končano in je šel še en tovornjak pohištva v prodajo. Voznik pa je zadovoljen, saj je imel s tem tudi on delo in zaslužek. Ja, tako je bilo takrat, vse je imelo neke povezave in vsi so bili na koncu zadovoljni.

Slika je nastala pred takratnim skladiščem gotovih izdelkov tovarne pohištva Brest. Danes je tu parkirišče med trgovino Hura in sedanjim salonom pohištva, le nadstrešnica in nakladalna rampa je še vedno taka.

Z dokončanjem tovarne ivernih plošč v letu 1960, ki je bila najsodobnejša taka tovarna pri nas, ter z uvajanjem novih tehnologij je Brest vstopil v obdobje rasti proizvodnje in pospešenega izvoza pohištva na tuje trge. Vsak odpremljen kamion prodanega pohištva je štel za novo delovno zmago pridnih “brestovcev”. Čas širitve proizvodnje in rasti prodaje izdelkov je kljub težkemu in garaškemu delu zaslužen za blaginjo naroda. Bilo je delo in bile so plače, lepo se je živelo in ljudje so bili zadovoljni. Naložen kamion z naše slike je odpeljal pohištvo v Luko Koper, tam pa so ga pretovorili na ladjo in ga prepeljali v Ameriko.Kamion, ki ga vidimo na sliki, je bil last Antona Ileniča z Rakeka. Vozil ga je njegov starejši sin Toni Ilenič. Obiskal sem ga in stekel je res zanimiv pogovor. Že pred tem sem ta tovornjak iskal po spletu, vendar ga nisem in nisem mogel najti, pa sem bil do takrat v tem kar uspešen. Zato sem Tonija kar takoj vprašal, katere znamke je in kdo ga je naredil. “Sami smo ga naredili,” mi je odgovoril.

Takega odgovora niti približno nisem pričakoval. Spisal sem že nekaj prispevkov na temo tovornih vozil, kjer bi prej verjel, da je kamion domače izdelave in ne tovarniške, ta s slike je pa narejen doma. Podvozje z osmi in kolesi je Anton Ilenič kupil od Kmetijske zadruge Unec. Motor, “Isotta Fraschini” italijanskega proizvajalca, so razstavljen pripeljali iz Italije in ga na novo sestavili. Podobno je bilo s kabino, sami so jo sestavili in namestili na podvozje, tu jim je pa največ pomagal g. Zakrajšek z Rakeka. Moramo priznati, da so bili pravi “majstri”.

Na mojo pripombo, da se je kamion med vožnjo zelo nagibal, se je pa on začudil, od kje to vem. Meni pa je to povedal Srečo Ilenič, ki mi je sliko tudi posodil. Podvozje je bilo vzmeteno samo na listnatih vzmeteh, brez amortizerjev, zato je bil zelo nevaren in težak za vožnjo, sploh če je bil tovor naložen visoko, kot na sliki.

140116355-001Z leve:

 • Jože Kos iz Cerknice,
 • Andrej Glavaš1,
 • Ivo Golik iz Cerknice, kasneje je bil vratar na Brestu,
 • za volanom Toni Ilenič z Rakeka.
140116355-002Kamion je “spedenan u nulo”. Tudi odbijač je pobarvan ročno. Tovor je bil pogrnjen s cerado in je nudil bolj slabo zaščito pred dežjem.

Slovarček:

 • rampa: klančina; umetno narejena, nekoliko nagnjena površina za lažji dostop na nižji ali višji nivo
 • spedenan u nulo: dodelan, urejen do najmanjše podrobnosti

Viri:

 • Toni Ilenič, Rakek.

1 Sprememba 11. 2. 2014

Kraj: Cerknica
Datum: 1961
Avtor: neznan
Zbirka: Srečo Ilenič
Skenirano: 16. 1. 2014
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. Anonimno permalink
  11. 02. 2014 17:44

  drugi z leve je Andrej Glavaš iz Begunj Lado

Trackbacks

 1. Stareslike v ledeni dobi | Stare slike

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: