Skip to content

1962 Cerknica – Brestov avtobus

15. 03. 2014

140111334Slika je nastala na Cerkniškem jezeru, leta 1962 na dan šoferjev in avtomehanikov. Uradni datum stanovskega praznika šoferjev in avtomehanikov je 13. julij. Izbran je bil po koncu 2. svetovne vojne, ker so na ta dan leta 1943, partizanske motorizirane enote osvobodile Žužemberk.

Ob tem dnevu se je vedno priredila parada, v kateri so se različna vozila, v koloni zapeljala skozi Cerknico. Avtobus s slike je sodeloval v povorki in ga je lepo videti v prispevku Dušana Gogale 1962 Cerknica – Dan šoferjev in avtomehanikov. V omenjenem prispevku je podrobno opisal večino sodelujočih vozil, kot nalašč pa se ni dotaknil avtobusa iz tega prispevka in je to čast nehote prepustil meni.

Na tej fotografiji je prikazano dogajanje po končani povorki. Skupina Cerkničanov se je z avtobusom pripeljala na Cerkniško jezero in se posedla okoli avtobusa. S seboj so imeli nekaj steklenic vina, sokov in sendviče, kar je čisto zadoščalo za dobro vzdušje in prijetno druženje. Možakarji so si prižgali cigarete, natočili kozarček vina in lepo nazdravili prazniku. Ženske so se večinoma posvetile otrokom in se prav tako lepo zabavale, celo bolj kot moški. Kljub skromnosti vse skupaj deluje tako umirjeno in po svoje svečano, saj taki izleti z avtobusom in to na naše jezero, niso bili vsakdanji. Zvečer pa jih je najverjetneje čakala še veselica, ki je bila v tistih časih nepogrešljiv zaključek takih praznikov.

Točnega kraja nastanka slike mi ni uspelo ugotoviti, lahko pa bi se to dogajalo v Rešetu, na mestu, kjer je bilo nekoč gostišče “Pri Cirilu”. Tega leta je bil 13. julij na petek, vendar so v tistih časih praznovanje in povorko praviloma izvedli na dela prost dan, ki je bil najbližji uradnemu datumu. Kot zanimivost bi povedal še to, da je slika Dušanovega prispevka iz zbirke Janka Vidriha, sliko za ta prispevek pa sem dobil pri Rudiju Mihevcu, obe pa sta nastali na isti dan, razlike je morda samo nekaj ur.

140111334-001Avtobus je znamke FIAT in ima desni volan, kar je bilo značilno za italijanska vozila. Zaradi sodelovanja v paradi ima čez masko pripeto jugoslovansko zastavo. Na obeh straneh zastave sta prilepljena papirnata lista z napisom “Vse sile za varnost prometa“. To je bilo eno izmed sporočil vsem udeležencem v prometu, saj so praznični dan izkoristili tudi za promocijo in opozarjanje na varnost v prometu, s tem pa je prometna preventiva tudi pridobivala veljavo.
140111334-002Na levi strani, v beli srajci sedi šofer avtobusa Anton Mihevc iz Cerknice. Ženska v temnejši obleki, na desni strani je Kristina Mihevc in je Antonova žena. Fantič, ki ga vidimo med ženskama, pa je njun sin Rudi Mihevc. Drugih oseb mi na žalost ni uspelo prepoznati. Kljub temu pa mislim, da se bo, kot velikokrat do sedaj, našel kakšen obiskovalec strani Stare slike, ki bo prepoznal še koga na sliki in tako pomagal pri dopolnitvi prispevka.
140111334-003Iz napisa nad vetrobranskim steklom “BREST CERKNICA” vidimo, da je avtobus last tovarne pohištva Brest. To je bil eden izmed prvih avtobusov, ki jih je Brest nabavil in z njim prevažal svoje delavce. Ker je bil to manjši avtobus, so kasneje zaradi potreb po večjem, na Brestu kupili avtobus znamke FAP. Ta avtobus je po obliki zelo izstopal od predhodnih, saj je imel tudi za tiste čase zelo moderno obliko in so ga popularno imenovali kar “raketa”. Ko pa tudi ta avtobus ni več zadostoval potrebam prevoza svojih delavcev, je vodstvo Bresta za to pooblastilo podjetje za prevoz potnikov SAP Ljubljana. S tem so bili uvedeni popularni in nam vsem znani delavski avtobusi in delavske linije.

Viri:

Kraj: Cerknica
Datum: 1962
Avtor: neznan
Zbirka: Rudi Mihevc
Skenirano: 11. 1. 2014
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
  1. igor permalink
    15. 03. 2014 07:39

    Anton Zgonc iz Cerknice si prižiga cigareto (sedi četrti od leve).

  2. medvedd permalink
    15. 03. 2014 19:54

    Na podlagi telefonskega klica redne obiskovalke neše strani smo prepoznali še nekaj imen in sicer:
    – Na prvem izseku, drugi z leve je Viktor Opeka-Ribčov iz Dolenje vasi (potem je živel v Ivanjem selu), tretji z leve pa je Franc Mele iz Cerknice.
    – Na drugem izseku, skrajno desno, stoji nasmejan fant v beli srajci, to je Toni Mihevc, drugi sin Antona Mihevca (voznika avtobusa) in živi v Kanadi.

  3. ANKA permalink
    16. 03. 2014 07:52

    Na prvem izrezu je prvi z leve Ludve Leskovec iz dolenje vasi , tretji je Mele-Jagenški .Na drugem izrezu je Pavla Kranjc v svetli obleki.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: