Skip to content

1952 Rakov Škocjan – Lovci

12. 05. 2014
tags:

140130663Ena taka, lovsko gasilska slika v Rakovem Škocjanu. Lovski klub Srnjak je nastal leta 1921 in je imel dvajset članov. Po vojni se je organiziral kot Lovska družina Rakek. Z lastnim trudom in delom so postavili zidan lovski dom v Škocjanu, zidano lovsko kočo na Prangerju, leseno lovsko kočo na Korenini v Unških talih, leseno lovsko kočo na Šimščevem lazu nad Ivanjim selom, zbiralnico in hladilnico za divjad kot prizidek unškega gasilskega doma, štiri velika krmišča za divjad, visoko zaprto prežo ob mrhovišču za medvede, preko dvajset visokih prež za opazovanje divjadi po vsem lovišču, dve avtomatski krmilnici za koruzo v zrnju, mnogo solnic in lizakov soli.

Lovstvo je prestižen šport, za fine ljudi, na položajih. Tudi Tito je bil lovec in je uplenil mnogo kapitalnih živali. Kako, o tem krožijo razno razne govorice, ampak o tem tokrat ne bi. Vsi tudi poznamo slavne lovske zgodbe, ki so tudi sinonim za pripovedke, ki imajo v sebi le majhno zrno resnice. Splošno znano, da se lovci vsaj tako radi pretirano hvalijo, kot ribiči. Kakšen pa kdaj pove tudi zgodbo, ki mu ne dela slave in dve taki vam bom zaupala.

Lovci so ena čudna bratovščina. Pravijo, da so zato, da skrbijo za živali. Zakaj imajo pa potem puške? Žena jim skrtači gvant, puško na ramo in ga je frej za cel dan pa še pol noči. Potem se pa tam po gozdu sprehajajo. Živali se jim pa že na daleč ognejo, če se le da. Streljajo pa tudi kar malo tako, na slepo. Mojo prijateljico bi enkrat eden kmalu ustrelil. Ona gre rada v gozd na sprehod. In ko se je tako nekega dne sprehajala, stopi izza grma in vanjo meri lovec. Je slišal eno šumenje, pa je takoj mislil, da je žival. Ko je pa potem mojo prijateljico zagledal, je pa kar malo bled ratal in rekel: “Madona, kmalu bi te ustrelil. Sem mislil, da je jelen.” Pa moja prijateljica bolj kot kakšna srnica zgleda.

Enkrat je šel eden na lov, saj ga poznam, pa še mnogi, zato ga ne bom imenovala. Zlikan, čist, puška spucana. Pa gre po gozdu in kar naenkrat uzre pred sabo medveda. Čeljust mu pade na popek, oči skoraj tudi, užge turbo pospešek in jo stisne. Kaj je storil medved, se ne ve. Je imel pa možakar v tistem hipu hlače zadaj take barve, kot so imeli rjavosrajčniki srajce.

Dol, na koncu našega vrta, ima pa en drug lovec njivo. Malo naprej je pa že gozd. Na tej njivi je imel posejano koruzo pa jo je šel malo pogledat, kako raste. V koruzi je pa nekaj šumelo. Aha, si misli, jazbec in šiba domov po puško. Stoji s puško tam pred koruzo in vahta jazbeca. Ampak jazbec je bil mona in ko je pritacal iz koruze, ni bil jazbec, ampak medved. Tudi lovec je pozabil, da ima puško in jo je stisnil v varno zavetje doma, ki ni prav daleč od koruze.

No, so tri štorije, pa jih vem še. Sem se pri lovcih učila.

140130663-001 Stojita Tone Vatovec, poleg njega Janez Demšar, pred Janezom čepi Marjan Brzek (z brki).
140130663-002V srednji vrsti, z brki kot Cankar je Peter Grajzar, poleg njega pa Janez Steržaj.

Vseh ostalih nismo prepoznali, računamo pa na lovsko solidarnost.

140130663-003 Kako zanimivo, da so se slikali prav tu. To je namreč spominsko obeležje logarju Kucu, ki so ga ustrelili raubšici. Se ne ve, ali pa se noče povedati, če po nesreči, ali kako drugače. Ampak to je bilo že pred drugo svetovno vojno.

Slovarček:

 • raubšic: divji lovec

Viri:

 • Gantar, I. Rakek. Ljubljana: Založba Mladika, 2005.

Kraj: Rakov Škocjan
Datum: 1952
Avtor: neznan
Zbirka: Milka Demšar
Skenirano: 29. 1. 2014
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. Matjaž Bombač permalink
  12. 05. 2014 18:50

  Pod Janezom Demšarjem je Bombač Martin – Tine, Ne verjamem, da je bil Brzek takrat že lovec.

 2. Tatjana permalink
  12. 05. 2014 20:30

  Matjaž me je že prehitel, tudi jaz sem dobila ta podatek.
  Pa še nekaj:
  Prva slika- prvi z leve čepi Mekina Marjan (st.), spredaj čepi tudi Jože Gnezda (st.)
  Druga slika- zadnja vrsta, prvi z leve je menda Ule Vlado (st.).
  Bodo lovci še staknili glave in morda se izjasni še kaj.

  • Anonimno permalink
   12. 05. 2014 23:12

   Mislim , da je res Ule . Ampak ni Lado ,je Tone . In on je bil lovec zato , ker je rad opazoval živali . Za en rojstni dan je dobil dalnogled . Ob nedeljah zjutraj je hodil opazovat živali .Jaz imam v spominu , da je hodil tja proti Logu na Planinskem polju .

Dodajte komentar

%d bloggers like this: