Skip to content

1939 Rakek – Demšarjevi mesarji

13. 05. 2014

140130654 Neplaniran počitek med delom ali le poziranje? Firtohi so čisti, kar lahko pomeni le, da z delom še niso pričeli.

Za mesarji je stroj za mletje mesa, pred njimi pa stroj za fino mletje. Po domače se mu reče “blic”. Pod pokrovom je posoda, ki spominja na skledo in se vrti. Znotraj nje so noži, podobni kot v ročni mašinci za mletje mesa, ki se tudi vrtijo in iz narezanega mesa delajo fino maso. Za hrenovke. V nasprotju z vsesplošnim prepričanjem, da gre v hrenovke samo najslabše in odpadki mesa, je resnica nekoliko drugačna. Mogoče je danes tako. Včasih pa je šlo za hrenovke najboljše goveje meso, brez maščobe in žilic, od živine, ki je bila prestara, da bi njeno meso prodajali v mesnici. Iz takega mesa so naredili “prat”. Toplo meso so zmleli do debeline treh milimetrov, dali v blic in dolivali vodo. Potem so to postavili za en dan v hladilnico. Naslednji dan so ponovno premešali v blicu in dodali narezan špeh. Maso so ročno jemali iz stroja in je bila tako redka, da je tekla kot olje. Ko se je ohladila, pa je postala trdna. To so bile hrenovke.

Pa še ena anekdota, ki ne sodi čisto sem zraven, je pa povezana z mesarstvom. Na Rakeku je bil en šintar pa da ga ne bomo imenovali s pravim imenom, naj bo Novak. Nekoč sta šla dva gospoda v Kranj po živinskih opravkih. Ko sta vse uredila, sta šla v eno boljšo gostilno na kosilo in naročila klobase. Zelo so jima teknile in sta vprašala gostilničarja, če jih lahko kupita nekaj za s seboj, ker so tako dobre. Seveda jih je bil pripravljen prodati. Vprašala sta ga, kje jih dobiva. “Na Rakeku,” je bil odgovor. “Saj midva sva tudi z Rakeka. Pri kom pa?” “Pa pri Novaku!” Ne ve se, kdo je bil prej na stranišču, ampak oba sta končala tam in prav tako pojedene klobase. Najbrž ni treba povedati, da jih nista kupila za s seboj.

140130654-001 Janez Demšar, mesarski pomočnik in Rado Bučar, ki je imel tudi sam mesnico na vasi od dvajsetih do konca tridesetih let dvajsetega stoletja, ko je hišo prodal Vinetu Svetu.
140130654-002 Google, ki vse ve, ni našel ničesar o stroju na sliki. Italijanska meja je bila sicer blizu, ampak unije še ni bilo in ni verjetno, da bi stroj uvozili iz Italije, saj je bil verjetno drag. Torej ostane še možnost, da so stroj nabavili nekje na območju tedanje Jugoslavije.

Slovarček:

  • firtoh: predpasnik
  • špeh: saj najbrž vsi vedo, ampak kljub vsemu – slanina
  • šintar: kdor se (poklicno) ukvarja z odstranjevanjem živalskih trupel, konjač, konjederec

Viri:

  • Milka Demšar
  • Janez Gregorič

Kraj: Rakek
Datum: 1939
Avtor: neznan
Zbirka: Milka Demšar
Skenirano: 29. 1. 2014
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: