Skip to content

1937 Rakek – Zasačen

27. 05. 2014

3-scan0014Turkov ata, Vipavc imenovan, je bil zelo za hece. To smo že spoznali v prejšnjih postih in vidimo tudi na tej sliki. Imel je občutek za dramo in znal je “prirediti” komične prizore.

Na tej sliki je lepo zrežiran prizor, ki bi bil lahko tudi resničen. Žena ga je dobila, kako objema drugo, ki je slučajno sorodnica, zatožila ga je pa lastna hči. Joj! Ja, nič. Ženske moramo skupaj držat. Nismo uspeli ugotoviti, ali je slika nastala pred kakšno gostilno, ali pa le pred domačo hišo in je bil scenski mojster res mojster.

Eno zgodbo vem, ni povezana s prizorom, je pa z gostilno. Bilo je v Dolenji vasi. Vem tudi imena, pa raje ne bi … En možakar je zelo rad zahajal v gostilno. Poti od tam pa kar ni in ni našel. Žena ga je prosila, pregovarjala, naj ne hodi, ker je doma veliko dela. Nič ni pomagalo. Nazadnje ga je cepila z njegovo lastno arcnijo. Ko je šel nekega dne zopet v gostilno, se je, potem, ko je doma vse postorila, žena odpravila za njim. Usedla se je za sosednjo mizo in naročila liter vina. Mož jo je nekaj časa gledal, bilo mu je nerodno pred drugimi, končno pa je le stopil do nje in ji rekel, naj gre domov.

Bom šla, ko bom spila.

Pojdi domov.

Sem plačala, bom spila do konca.

Lepo te prosim, pojdi domov. Sramoto mi delaš.

Kar ti pojdi. Saj si prej prišel kot jaz.

Možakar je sprevidel, da ne bo zmage in se je res odpravil domov. Tista gostilna ga kar nekaj časa ni videla.

3-scan0014aNa obrazu mu berem, da mu kar privošči. Kar naj ga, baba, z metlo. Si je pa tudi zaslužil. Takole objemati drugo. Pa si mislim, on bi tudi, pa si ne upa ali pa nima koga!
3-scan0014bMama Antonija Turk, metla, njena hči Vida, kasneje poročena s fotografom Strohsackom, termometer.
3-scan0014cRudolf Turk – Vipavc, Gabrijela, mlajša sestra Antonije, kjanterica in radio, ki so ga zaradi oblike imenovali katedrala. Izdelovati jih je začelo podjetje Philco v Ameriki leta 1930 in so stali 33,50 $ po kosu, z izdelovanjem teh modelov so prenehali leta 1937. Na siki je eden od številnih modelov katedrale.

Slovarček:

  • kjanterica: s slamo opletena trebušasta steklenica, v katero so stekleničili vino Chianti, po katerem je tudi dobila ime, imela je volumen približno dva litra
  • arcnija: zdravilo

 

Kraj: Rakek
Datum: 1937
Avtor: Lado Strohsack
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 9. 7. 2008
Oblika: skenirana datoteka

Dodajte komentar

%d bloggers like this: