Skip to content

1959 Rakek – Baletna predstava Miklova Zala

3. 07. 2014

140330829

Plesna figura Marice Pirman in Mitja Jenka

Sketova zgodovinska povest Miklova Zala je bila prvič predstavljena kot baletna predstava pod okriljem Kulturno umetniškega društva “Heroj Iztok”- Rakek, katerega predsednik je bil gospod Mirko Rebolj. Krstna predstava je bila v kinodvorani na Rakeku 25. aprila 1959.

Gospod Mirko Rebolj in gospa Renata Rebolj, sta bila res zelo zaslužna za glasbeno izobrazbo v naših krajih, za veliko glasbenih dogodkov in sodelovanj na raznih proslavah in prireditvah. V tej predstavi je bil gospod Rebolj skladatelj in dirigent orkestra JLA iz Postojne, gospa Renata pa je bila korepetitor. Koreografinja in režiserka je bila gospa Erika Vidmar, žena pesnika Tita Vidmarja in oba sta prihajala iz Ljubljane. Scenarij za balet je priredil Jože Javoršek, spremne verze pa Tit Vidmar.

Plesalci-baletniki, vsi domačini, so bili amaterji in vsi odlični telovadci, saj je takrat na Rakeku poleg dramske sekcije aktivno delovalo tudi športno- telovadno društvo.

Glavne vloge so igrali:
SERAJNIK – Mile Nabergoj iz Dovc,
MIRKO – Mitja Jenko, učitelj telovadbe in tehnike na OŠ Rakek,
MIKLOVA ZALA – Nevenka Grom, žena Lea Groma,
ALMIRA – Marica Pirman poročena Uršič,
JANIČAR MARKO – Dane Pavlin, Gabrejnov Danči,
SULTAN – Ciril Rudolfov – kdo ga ne pozna,
ISKENDER – Edo Otrin,
SUŽNJA – Tilka Gornikova.
Recitatorja sta bila Dana Vrabec in Ileršičev Vinko.

Nastopalo pa je tudi veliko drugih igralcev v stranskih vlogah: zbor kmečkih deklet in fantov, turška vojska, haremske plesalke, stražarji in zamorčki. Veliko so se angažirali kar igralci in plesalci sami, saj so si sami pripravili kostume in sceno oziroma kulise, ki jih je narisal kar takratni ravnatelj osnovne šole, gospod Marjan Tomšič.

Gospa Marica se spomni tudi anekdote, ko je prišla režiserka zelo resna in žalostna na vajo in so jo nastopajoči spraševali, zakaj je tako potrta. Razjokala se je in jim povedala, da njen mož Tit ne verjame v uspeh češ, kaj pa boš sploh lahko naredila s temi rakovškimi, kmečkimi amaterji. Takrat pa so “naši rakovški, kmečki amaterji” še bolj stopili skupaj, uprizorili čudovito plesno fantazijo, kot so jo sami poimenovali in gledalci so bili navdušeni. Igralci in plesalci pa tudi, saj so na koncu sestopili iz odra in med gledalci na hitro in na pamet uprizorili še en simpatičen skeč, ki ga je fotograf, gospod Jože Žnidaršič pokomentiral z besedami:“No, tu je blu pa glih toku fajn k predstava”. Tudi vsi drugi gostje in povabljenci so bili navdušeni, med njimi sta bila tudi starša Tita, gospod Josip Vidmar, gledališki kritik in politik in njegova žena Nada, ki je bila operna pevka, ter drugi eminentni gostje.

Po krstni predstavi so gostovali v Cerknici, Starem trgu, Šentvidu, Kranju in  še nekaterih drugih krajih po Sloveniji in povsod so bili odlično sprejeti. Gospa Erika Vidmar, režiserka,  pa jim je na koncu dala pisno zahvalo in to vsakemu posebej.

Ob štirideseti obletnici predstave je gospa Marica Uršič organizirala srečanje v Rakovem Škocjanu. Prišli so skoraj čisto vsi nastopajoči in drugi člani rakovške igralske skupine. Med njimi tudi žal že pokojni Matjaž Tanko, nam bolj poznan kot voditelj dnevno-informativne oddaje 24ur iz POP TV, ki je bil po materi Rakovčan in je sodeloval z rakovškimi igralci.

140330830-001Z leve:

  • Marica Pirman- Uršič,
  • Mitja Jenko,
  • Nevenka Grom.
140330833 Tako je zgledal plakat za krstno predstavo baletne fantazije.

Prispevek je napisala: Slavka Juhant.
 
Slovarček:

  • kulisa: na okvir napeta, poslikana tkanina, ki omejuje odrski prostor in predstavlja del prizorišča

Viri:

  • Mitja Jenko,
  • Marica Uršič.

Kraj: Rakek
Datum: 25. 4. 1959
Avtor: Jože Žnidaršič – Bajček
Zbirka: Mitja Jenko
Skenirano: 30. 3. 2014
Oblika: 2 fotografiji, kopija plakata

Dodajte komentar

%d bloggers like this: