Skip to content

1959 Rakek – Gledališče v domu JLA

29. 01. 2022

Vojašnice na Rakeku so bile po vojni center kulturnega in športnega dogajanja. Prirejali so odmevne gledališke predstave. Bilo jih je toliko, da so izdali celo gledališki list. Igrali so jih v Domu JLA, ki je bil v okviru vojašnic. Igralci v predstavah so bili večinoma Rakovčanke in Rakovčani.

Leta 1948 je bilo območje vojašnic porazno. Kamenje in drevje vsepovsod, denarja nobenega in o kakršnem koli kulturnem udejstvovanju ni bilo misliti. Potem je bil za komandanta imenovan major Jerko Juričić. Takoj se je lotil dela. Uredil je elektrifikacijo, kanalizacijo, kuhinjo in vojašnice, da so bile prijazne vojakom, začasno oficirsko menzo, učilnice in kabinet za vojake. Garnizija je oživela in zaživela. Zgradili so lep telovadni poligon. Kaj pa sedaj, so se vprašali. Oktobra istega leta so vojakom in oficirjem predstavili načrt izgradnje doma JLA. Narisal ga je major Juričić sam. Delali so s polno paro. Vsi so vložili veliko truda. Zamisel majorja Juričića in kapetana Joza Žarnića je bila ustvariti kulturni center, ne le za vojake, temveč tudi za prebivalce okoliških krajev. Dom so zgradili v 45 dneh. Montirali so kinoprojektor, kulturno umetniški program pa so razširili še na gledališko dejavnost. Spet je bil glavni major Juričić, saj je napravil načrte za kulise. Naredili so jih sami. Na dan JLA, 22. decembra 1948, je bila svečana otvoritev doma. Ob tej priliki so odigrali dramo »Pavle Korčagin«. Vjeko Vojnić, podporočnik JLA je zapisal, da je Dom center kulturno-prosvetnega in gledališkega dela cele Notranjske. Tu so prirejali tudi plese in kinopredstave.

Slovensko kulturno-umetniško društvo (SKUD) »Ivan Turšič – Iztok« je bilo ustanovljeno leta 1949. Imeli so plesni in dramski odsek ter glasbeno in literarno sekcijo. Pogoji za delo niso bili najboljši, saj je bil kulturni dom v slabem stanju. Primanjkovalo je rekvizitov, oder pa je dajal vtis, da se bo podrl (Enkrat kasneje se je res.) zato so ga popravljali po najboljših močeh. Pomagali so vojaki iz garnizije Rakek. Kljub temu so pripravili šestnajst samostojnih dramskih nastopov. Za tekmovanje II. kongresa Ljudske prosvete Slovenije je dramski odsek naštudiral igro »Tuje dete«, recitacijo »Mati sanja« ter folkloro »Slovenski narodni plesi«. S tem programom so bili na tekmovanju zelo uspešni. V okraju so dosegli prvo mesto, na območju goriške oblasti je dramski krožek dosegel tretje mesto, tako tudi plesni odsek, recitacijski pa prvo mesto. Dobili so diplomo in nagrado v višini 10.000 din.

Gledališki list je bil izdan pred proslavo dvoletnice otvoritve Doma. Na proslavi so uprizorili dramo majorja Jerka Juričića z naslovom »Idem poljem-žita klasaju« (Grem po polju-žito zori; kaj dejansko pomeni »klasaju« nisem našla ne v slovarju, ne na spletu, niti Srb ni vedel, baje je to star izraz, Google pa prevede, da se žito žanje. Najbolj smiseln prevod je – žito dela klasje.) Drama je imela pet dejanj in jo je pisal pet let. Režiral jo je avtor sam. Veliko igralcev je bilo domačinov. Igre niso uprizorili v celoti zaradi tehničnih in igralskih težav. Zgodba se odvija med vojno. Major je v zgodbi zajel zmago jugoslovanskih narodov nad fašizmom. Dogodki so vzeti iz Podgore v Dalmaciji, ki jim je bil avtor sam priča v letih 1943-1944. Na Rakeku je bila uprizorjena prvič.

Major Jerko Juričić je vodil jugoslovansko taborišče na Malti, ki so ga postavili Britanci, da bi zagotovili počitek in okrevanje svojih zaveznikov. Leta 1949 je prejel Red bratstva in enotnosti II. stopnje. Zaslužen je za vzpostavitev povojnega kulturnega življenja na Rakeku. Režiral je tudi vse igre, uprizorjene v Domu JLA. Major je bil zaslužen človek. Žal pa o njem ni kaj več dostopnih podatkov.

Vinko Ileršič – uspešen domači igralec. Posebno se je izkazal v igri Tuje dete in Sneguljčica. Ima velike zasluge za uspeh kulturno-umetniškega dela na Rakeku. Bil je pobudnik za rakovški kino.

Dana Vrabec – uspešna domača igralka. Posebno se je izkazala kot baronica v igri Veseli dan in Ana Andrejevna v Revizorju. V baletu Miklova Zala je recitirala skupaj v Vinkom Ileršičem.

Metod Arko je zavzemal prvo mesto umetniškega delavca, vedno pripravljen na ustvarjanje. Igral je v mnogih igrah in navdušil občinstvo, ki ga je nagradilo z aplavzom. Uspešen je bil tudi kot režiser, neutruden Sokol in kasneje telovadec TVD Partizan Rakek.

Brošuro Pozorišni list SKUD i garnizon JA Rakek lahko prelistate tukaj.

Slovarček:

 • Goriška oblast: Leta 1949 so uvedli oblasti kot višje upravne enote nad okrajem. Ukinjene so bile leta 1951.

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1950
Avtor: več avtorjev
Zbirka: Anton Arko
Skenirano: 26. 9 2021
Oblika: brošura

3 komentarji leave one →
 1. alojzmazij permalink
  29. 01. 2022 08:43

  Grem po polju – žito gre v klasje. Neznana zgodovina povojnega Rakeka, opis, kako so iz nič naredili nekaj zase in za kraj. Pa vendar, v kakšnem jeziku so priredili igro ?

  • Ivanka Gantar permalink
   1. 02. 2022 13:52

   Sem se pozanimala. Gospod Franci Mazi pravi, čeprav ni popolnoma prepričan, da je bila igra v srbohrvaškem jeziku. Takega mnenja sem tudi sama.

 2. 29. 01. 2022 10:00

  Občudujem te Rakovce, še posebno pa majorja Jurišića, čeprav prvič slišim zanj… S starotrškim Amaterskim gledališčem se pa kljub dolgoletni plodni tradiciji in okrogli obletnici tokrat ne bom hvalila…

Dodajte komentar

%d bloggers like this: