Skip to content

1943 Rab – Menažka

11. 08. 2014

Rab-013Fotografija je del albuma “Rab”, ki ga hrani Muzej novejše zgodovine v Ljubljani. Fotografije je posnel italijanski vojaški fotograf, saj je na vsaki fotografiji oznaka: COMANDO SUPERIORE FF. AA. “Slovenia – Dalmazia”, Sezione Fotografica.

Upokojena učiteljica Silva Šepec iz Starega trga kot svetinjo hrani v spomin na svojega očeta Stanka Strleta aluminijasto menažko, ki jo je prinesel iz internacije na Rabu, kamor so ga 1942 odpeljali Italijani.

Posoda je prava rokodelska umetnina, ki naredi vtis, kakor da je prišla iz nekega vzvišenega sanjskega sveta, ne pa iz taborišča smrti. Na prošnjo Silvinega očeta jo je izdelal neznan jetnik, ki je obvladal tovrstno obdelavo kovin. Ni znano, ali je izdelovalec za delo zahteval kakšno plačilo.

Menažka je okrogle oblike in sestavljena iz spodnje posode, ki ima prinetana dva ročaja, ter pokrova, ki tudi ima pritrjen neke vrste ročaj. Njena prostornina je okoli en liter. Ob zunanjem robu posode teče napis s posvetilom: »Oče – ljubi ščerki v spomin iz najhujših dni internacije – Rab 1942 – 43«. Zunanjost obeh delov je po vsej površini, razen dna, okrašena z ornamenti ter podobami listja, ptic – najbrž golobov – v letu ali tik pred vzletom in sadežev – češenj, grozdja in hrušk. Tehnika dela je bila taka, da je izdelovalec z iglastim predmetom udarjal po površini in z enakomernimi vboklinicami prekril vse ozadje oziroma vmesni prostor med figurami. Podobne tehnike srečamo pri izdelovalcih orientalskih bakrenih posod. Le žile na listih so vpraskane.

Človek je presunjen, ko zagleda tak predmet in bere posvetilo na njem. Kakšno zgodbo bi povedala posoda, če bi znala govoriti? Bi pripovedovala o strahotnih okoliščinah, v katerih je dobila svoj okras ali o sanjah, v katere je pobegnil izdelovalec, ko je pikljal po kovini? Ali o silni bolečini in hrepenenju očeta, ki je bil iztrgan od družine in poslan v masovno taborišče smrti, kjer naj bi čim prej umrl?

Viri:

  • Silva Šepec

Zgodbo je zapisala: Milena Ožbolt.
Kraj: Rab, koncentracijsko taborišče Kampor
Datum fotografije: februar 1943
Avtor: neznan
Zbirka: Album “Rab”, Muzej novejše zgodovine Slovenije
Skenirano: neznano (Muzej novejše zgodovine Slovenije)
Oblika: fotografija
Fotografije menažke: avgust 2014

 

Dodajte komentar

%d bloggers like this: