Skip to content

1943 Rab – Peresnik

15. 09. 2014

Rab-019Fotografija je iz albuma Rab, ki ga hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije. V albumu je pod fotografijo napis: “Trasporto dei viveri per gli internati (Particolare)”.

Peresnik

To je eden od dveh lepo izrezljanih in okrašenih predmetov, ki jih je iz taborišča smrti na otoku Rabu, kjer je bil interniran v letih 1942 in 1943 svoji hčerki Silvi prinesel Stanko Strle iz Iga vasi. Gre za lesen peresnik, v kakršne so nekdaj šolarji vstavljali kovinsko pero, ga pomakali v črnilo in z njim pisali.

Ta peresnik je videti kot bi bil spominek na lep dopust, ne pa na taborišče, kjer so ljudje, izgnani od doma in ločeni od družin, množično umirali zaradi nečloveških bivalnih razmer in lakote. Enako kot okrašena aluminijasta menažka, verjetno delo istega izdelovalca, je tudi peresnik prav neverjeten predmet lepega videza, ki nemo pripoveduje izjemno kruto zgodbo notranjskih, dolenjskih in hrvaških internirancev v italijanskem taborišču na otoku Rabu. Podoben peresnik je objavljen tudi v eni od knjig, ki govorijo o taborišču na Rabu, tako da ta, ki ga hrani g. Silva Šepec zagotovo ni edini iz tistega časa in kraja.

Osupljivo je, kako človeški duh tudi v najkrutejših razmerah hlepi po lepoti in jo je sposoben celo ustvarjati …

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa lepo oblikovanem koščku lesa naravne barve je izrezljan napis SPOMEN IZ RABA in letnica 1943.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Površina peresnika je prekrita s podobami cvetlic in ptic ter ornamenti. Podobe izstopajo nad ozadjem, ki je prekrito z majhnimi vboklinicami.
PeresnikNa drugi strani pa je bila pozneje na pripravljeno mesto vdelana ovalna sličica deklice, ki ji je bil peresnik namenjen. Pod prostorčkom za sliko sta namreč čakali njeni inicialki: S S – Silva Strle.

Prispevek je napisala: Milena Ožbolt.

Kraj: Rab
Datum: februar 1943
Avtor: neznan
Zbirka: Muzej novejše zgodovine Slovenije, album Rab
Skenirano: neznano
Oblika: skenirana datoteka

Fotografije peresnika so nastale 29. 7. 2014.

Dodajte komentar

%d