Skip to content

1943 Rab – Paketi za internirance

22. 09. 2014

Rab-018Fotografija je iz albuma “Rab”, ki ga hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije. Pod fotografijo je v albumu napis: “Pesatura dei viveri per gli internati”, torej je na fotografiji tehtanje hrane namenjene internirancem.

Iz fotografije je razvidno, da količine nikakor niso v razmerju s številom internirancev v taborišču.

Spominjam se nekega pogovora z g. Silvo Šepec, ko mi je pripovedovala, kako sta z materjo, podobno kot druge družine internirancev, pripravljali pakete s hrano za očeta: skuhali so fižol v zrnju in ga dobro posušili v pečici štedilnika na drva, potem pa stolkli v možnarju, tako da so dobili prah. Takemu fižolu je bilo treba le dodati vodo in že so ga lahko použili. Iz moke so spekli tudi prepečenec in ga zelo dobro posušili, da ni postal plesniv. To so dali v kartonsko škatlo, poleg še kakšno suho sadje in to je bilo v glavnem vse, kar so mogli poslati svojcem na Rab. Drugo je, ali so pakete interniranci tudi res dobili, saj je znano, da Italijani mnogih niso izročili naslovnikom. Še bolj žalostno pa je bilo za tiste internirance, ki doma niso imeli nikogar več, ki bi jim lahko poslal paket, kot se je to zgodilo v mnogih požganih in izpraznjenih vaseh Gorskega Kotarja.

»Moj ata je bil eden prvih, ki je dobil paket na Rab«, se spominja g. Silva Šepec. »Pisal je domov, da bi potreboval nekaj perila, a ker je mati vedela, da paketov iz Ljubljanske pokrajine internirancem ne dovolijo pošiljati, je pisala očetovemu bratu v Ilirsko Bistrico, ki je bila že pred vojno pod Italijo in ga prosila, da je očetu poslal v prvem paketu nekaj obleke, v drugem pa hrano. Teh paketov Italijani niso pregledovali in zadrževali.

Šele čez mesece, ko so ljudje začeli množično umirati in je posredoval Mednarodni Rdeči križ, so interniranci na Rabu lahko prejemali pakete od svojih domačih, a so bili ti pregledani in če je bilo v njih kaj vrednega pogosto tudi izropani«.

Viri:

  • Silva Šepec

Prispevek je napisala: Milena Ožbolt

Kraj: Rab, koncentracijsko taborišče Kampor
Datum fotografije: februar 1943
Avtor: neznan
Zbirka: Album “Rab”, Muzej novejše zgodovine Slovenije
Skenirano: neznano (Muzej novejše zgodovine Slovenije)
Oblika: skenirana datoteka

Dodajte komentar

%d bloggers like this: