Skip to content

1941 Lož – Italijanska posadka pred štabom

13. 10. 2020

Stara fotografija, ki simbolizira najtežji čas naših krajev.

Prišli so spomladi 1941, v občinsko hišo v Ložu nastanili svoj štab in se potem nekega sončnega dopoldneva nastavili svojemu fotografu: italijanska posadka v okupiranem Ložu s svojim poveljnikom v sredini in dvema mulama ob straneh. Ker so se čutili dobrodošli in varni, saj jih je uradna oblast lepo sprejela – ne glede na to, da niso prišli kot turisti, ampak s puškami in topovi za Italijo osvojiti novo ozemlje – so nekateri povabili k sebi tudi svoje gospe, da bi jim delale družbo med službovanjem v tujih krajih. Zelo nenavadno za Lož, da so se po njem sprehajale “taljanske frajle”…

Fotografijo, na kateri je med vojaki v bojni opremi in v družbi vsaj še enega ali dveh častnikov tudi ne ravno visoki poveljnik, je hranil Jernej Zabukovec iz Loža, ki je bil takrat dvanajstleten deček in si je te dogodke zelo dobro zapomnil. Težko si danes predstavljamo, kakšno je bilo vzdušje v Ložu, v katerega so meni nič, tebi nič prikorakali tuji vojaki. Ti so sicer v začetku v imenu nove oblasti delili makarone in organizirali zdravniške preglede šolskih otrok, vendar jih za to nihče ni prosil. Ko so začutili odpor, pa se je njihova krotkost sprevrgla v vse kaj drugega (glej seznam spodaj).

Ko so 19. oktobra 1941 okoli poldne zapokale partizanske puške z Loškega gradu, je bilo idile konec … Tega, kar se je potem zgodilo v Ložu, na Ulaki, Križni gori, na Babnem Polju in Babni Polici, obojih Poljanah, v Duli, Danah, Podgori … na Rabu, v Gonarsu, Monigu, na Ustici, v Rocco di Spoleto in kdo ve kje še … vse počez po Ljubljanski pokrajini in preko njenih meja, se tisoč let ne bo pozabilo.

Kaj pa so njihovi poveljniki rekli tem vojakom, ko so odhajali od doma – kam da gredo? Osvajat? Osvobajat? Pomagat? Branit? Kultivirat? Koga, pred kom in za koga? Kaj so jim obljubljali, kako naslikali njihovo vlogo v deželi, ki ni bila njihova? Boljše življenje, denar, ugled, ponos, slava, moč, kariera, vojni plen, dogodivščine, nebesa, raj z dvainsedemdesetimi devicami? Način, s katerim naj bi dosegli obljubljeno, je bil strahoten … In kako so prisilili in ustrahovali tiste, ki jim ni bilo do vojskovanja, kajti verjamem, da je bilo med njimi tudi veliko takih?

Na zidu poleg okna je videti napis, ki – tako domnevam – označuje njihovo enoto, na drugi strani slike pa je poštni nabiralnik z napisom Pošta v latinici in cirilici ter dva moška, ki kukata izza mule.

Poiskati moram spet tiste porumenele Spomine na partizanska leta, v katerih je Stane Semič – Daki opisal napad na Lož. Tiste strani sem prebirala kot osnovnošolka in do danes se spomnim le še opisa panike, ki je zavladala med italijanskimi vojaki, ki so namesto menaže dobili krogle in pa njihovega prebrisanega ujetega poveljnika, ki je, medtem ko so ga partizani vodili po gozdu proti Knežji Njivi, skrivaj odmetaval rokavice in druge predmete v želji, da bi ga njegovi izsledili, pregnali partizane in ga osvobodili …

Delni seznam prispevkov objavljenih na Stareslike.cerknica.org
o italijanski okupaciji na Notranjskem

Viri:

 • Spomini na partizanska leta. Stane Semič – Daki: Napad na Lož. Prešernova družba(?), Ljubljana, 1954(?).
 • Franc Mihelčič, Cerknica, september 2020, ustno
 • Jernej Zabukovec, Lož, okoli 1995, ustno
 • Miloš Toni, Cerknica, oktober 2020, ustno

Kraj: Lož
Datum: med aprilom in 19. oktobrom 1941
Avtor: ni znan
Zbirka: Franc Mihelčič
Skenirano: 11. 4. 2018
Oblika: fotografija

6 komentarjev leave one →
 1. alojzmazij permalink
  13. 10. 2020 20:32

  Slika in oblačila vojakov kažejo, da so pripadali eni od zloglasnih enot črnih srajc. Najbrž 2.četa 33. bataljona

 2. 13. 10. 2020 20:49

  Hvala za pomembno dopolnitev – sama tega nikoli ne bi opazila in razumela kaj pomeni.

Trackbacks

 1. 1938 Vrhnika – Tonček in njegova pot | Stare slike
 2. 1971 Notranjska – Na taborniški ekskurziji | Stare slike
 3. 1953 Kampor – Žena v črnem | Stare slike
 4. 1952 Kampor – Pri Marijinem grobu | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: