Skip to content

1952 Medvode – Podčastniška gasilska šola

2. 10. 2014

140910082Miran Špicar, poveljnik Gasilske zveze Ljudske republike Slovenije, je na seji upravnega odbora, ki je bila 14. septembra 1950, poročal, da bo gasilska šola v Žireh pričela z delom 1. oktobra. Pripravljene so bile tri spalnice, ena učilnica in kopalnica. Program je trajal tri mesece.

Na dan 1. oktobra so se zbrali v prostorni učilnici poleg gojencev tudi predstavniki oblasti, delegati gasilskih organizacij in civilno prebivalstvo. Določeno je bilo, da bo v šoli po šest ur predavanj vsak dan, dve uri pa sta bili določeni za praktični pouk in še dve uri za tiho učenje. Predelali so naslednje teme: gasilstvo, administracijo, zakone-predpise, elektrotehniko, stavbarstvo, vodogradnje, sanitetno službo, politična predavanja, protiavionsko zaščito in praktične vaje.

Konec leta 1950 je Gasilska zveza Slovenije dobila od Izvršnega odbora OF večjo stavbo – Koslerjevo posest v Medvodah. Tam je bila politična šola in objekt je bil opremljen tako za šolo kot za internat. Tja so 24. decembra preselili šolo iz Žirov in tam je bil tudi zaključek prvega tečaja. V letih od 1951 do 1957 je bilo v Medvodah organiziranih osem gasilskih častniških tečajev, 44 gasilskih podčastniških tečajev, sedem enomesečnih tečajev za požarno-varnostno službo v industriji, štirje šestdnevni seminarji za poveljnike odredov. Gasilsko šolo v Medvodah so ukinili leta 1963. Gasilska zveza je stavbo prodala, šola pa se je preselila v Gasilsko brigado Ljubljana.

Pa ostanimo pri letu 1952, ko je fotografija nastala. Tistega leta, bil je februar, je zapadlo skoraj dva metra snega. Ceste so plužili s pomočjo konj ter vlečnih plugov. Tretjega dne je v Naklo prispela stalna “partija” s popolnoma izmučenimi konji. Zaradi tega je občinski ljudski odbor iz Kranja izdal sklep o mobilizaciji vseh, vsaj delno sposobnih konj. Okoli devete ure zjutraj je bilo v plug že vpreženih sedem parov konj. Do Kranja so potrebovali skoraj uro. Tam so vpregli štiri pare, za njimi pa je vozil voznik na saneh z ovsem in senom. Proti večeru jim je uspelo priplužiti do gostilne  pri Bohincu (Na klancu) na vrhu klanca v Medvodah. V gostilniškem hlevu pa ni bilo prostora za vse konje. Preostale so pokrili in jih privezali pod nadstrešek hleva za vozove. Komaj so se umaknili izpod nadstreška, se je pod težo snega zrušila streha in pod seboj pokopala šest konjev. Dva so rešili, štirim pa, žal, ni bilo več pomoči. Gasilci na sliki, ko so bili nastanjeni v gostilni Na klancu, so pomagali odstranjevati posledice te nesreče. Med njimi tudi lastnik fotografije Lado Matičič z Unca.

Viri:

Kraj: Medvode, Unec
Datum: februar 1952
Avtor: Foto atelje Lojze Mavec
Zbirka: Lado Matičič
Skenirano: 10. 9. 2014
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. maja s permalink
    4. 10. 2014 08:18

    Bravo! Si pa našla veliko gradiva.

  2. Boris Klemen permalink
    4. 03. 2023 08:52

    A ima ogoče kdo fotografijo iz te šole iz leta 1956 šola je trajala od 1.2.1956 do 28.2.1956

Dodajte komentar

%d bloggers like this: