Skip to content

1943 Babno Polje – Kulturniška skupina

6. 10. 2014

1348Članici kulturniške skupine XIV, divizije Marta Paulin-Brina in Vera Hreščak z Ivano Ožbolt, Špelkino. Babno Polje, septembra 1943 (Foto: Jože Petek; fototeka MNZS št. 1348)

Babno Polje je v zadnjem tednu septembra 1943 obiskala partizanska kulturniška skupina. Marta Paulin-Brina, ki je bila ena izmed članov skupine je med drugim napisala: »Notranjska je bila v letu 1943 vojaško operativno področje 14. divizije. Kot so mnoge enote v partizanski vojski imele svoje kulturniške skupine, tako je tudi Štirinajsta imela svojo.« (Paulin 1981: 296) Skupino, ki so jo sestavljali poleg novinarja Ladislava Kiaute in baletne plesalke Marta Paulin in igralke Vere Hreščak, harmonikarja Janeza Lavriča tudi pesnik Karel Destovnik-Kajuh, verski referent Jože Lampret in drugi, je med 12. in 22. septembrom 1943 nastopala na Notranjskem (Paulin 1981: 297). Med drugim tudi v Babnem Polju.Brina  in Vera z Babnopoljko Ivano Ožbolt, Špelkina. Ivanin mož France Ožbolt je bil krojač. Imela  sta osem otrok, štiri fante: France, Marjan, Tone, Mirko. In štiri deklice: Johana, Micka, Ivana in Marija.

Mirko se je aprila 1941 ponesrečil. Tam, kjer je bila Rupnikova linija, je po razpadu ostalo v skladišču tudi veliko orožja. Otroci iz Babnega Polja so med drugim preizkušali tudi ročne bombe. Mirko je bil med njimi. Nekega dne so se igrali z bombo, ki je niso mogli usposobiti, da bi eksplodirala. Mirko pa je šel naslednji dan sam v gozd, poiskal je tisto bombo in jo usposobil. Žal!

Viri:

 

Prispevek je napisala: dr. Marija Makarovič.

Kraj: Babno polje
Datum: september 1943
Avtor: Jože Petek
Zbirka:  fototeka Muzej novejše zgodovine Slovenije,  št. 1348
Skenirano: neznano (MNZS)
Oblika: skenirana datoteka

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: