Skip to content

1932 Selšček – Anica Rajčević

24. 12. 2014

Naglic_RA_1850Na fotografiji je Anica Rajčevič, fotografirana na Strgulcevem vrtu pred “ta hudim” ovinkom v Selščku.

Anica Rajčevič je bila sestra Strgulcevega očeta in nečakinja od Žitnika, ki je kupil Gasparijevo (prej Švigljevo) domačijo. Anica je prišla k stricu, da bi mu pomagala v gostilni. V Selščku je ostala. Spominjam se, da je nazadnje stanovala nad gostilno, ki jo je takrat imela Marlena.

Fotografija je nastala v poletnem času, ko je bil na obisku v Selščku Peter Naglič, ki jo je posnel. V ozadju se vidi del vasi Selšček in tudi del makadamske poti, ki vodi skozi vas. V ozadju je Špička.

Naglic_RA_1850-001Na levi sta Koširjeva hiša in skedenj, v ozadju se vidi del Mačkove hiše, kjer je bila kovačija, in del hleva.
Naglic_RA_1850-002Anica je fotografirana na travniku v prvi polovici poletja (pred košnjo), trava še cveti, veliko je kresnic, pa tudi krompir na njivi v ozadju posajen v vrste “na počez” je ravno dobro začel rasti.
Naglic_RA_1850-003Skrajno levo na levi strani ceste je Povletova hiša (zdaj Janežič), v sredini je Strgulceva “ta stara hiša”, skrajno desno je Selška cerkev.

Viri:

  • France Meden

Kraj: Selšček
Datum: 1932
Avtor: Peter Naglič
Zbirka: Slovenski etnografski muzej
Skenirano: 6. 6. 2013 (Slovenski etnografski muzej)
Oblika: skenirana datoteka

One Comment leave one →
  1. Breda permalink
    24. 12. 2014 08:53

    Cencova mama mi je govorila, da so Žitniki in Anica Rajčevič naša daljna žlahta. Ne vem, ali po Cencovih, ali po Čopčih ?

Dodajte komentar

%d bloggers like this: