Skip to content

1933 Selšček – Na dvorišču

14. 01. 2015

141204771Na tej fotografiji so Selščani v Mivčem (Švigljevem) dvorišču, medtem ko poslušajo selške tamburaše.

Ta idilična podoba starega kmečkega dvorišča, z vaškimi dekleti, fanti in otroki v sredini, je po pripovedovanju Jurjevega Franceta (Franceta Medena) verjetno nastala, ko so imeli selški tamburaši svoj zbor. To je bil orkester, v katerem so igrali vaški fantje in dekleta. Dostikrat so nastopali na dvorišču, vaščani pa so jih prišli poslušat.

Slikano je poleti, v nedeljo, vsi so lepo oblečeni, fotografija deluje veselo in sproščeno. Deklice in dekleta so oblečene v poletne oblekice, vse imajo kratke bele nogavičke in čeveljce, fantje bele srajce in kravate.

Prečudovit je pogled na skedenj v ozadju in sadni vrt s s številnim drevjem. V štantu ob skednju so verjetno snopi žita. Zraven so imeli “pod”, kjer so mlatili žito. Spredaj pod skednjem je verjetno parkiran voz. Desno je delavnica, z lesenim “gankom”.

Skratka lepa slika. Vesela sem, da sem jo našla pri Romanu Šviglju. Kar nekaj žensk, na tej fotografiji še deklic in deklet, sem tudi sama dobro poznala.

141204771-001Od leve proti desni: v prvi vrsti je Markotova Milka, zraven Markotova Ana por. Armič, za njo Koširjeva Angelca – v rokah drži tamburico, na stolu spredaj Mivča Angelca (Švigelj), zadaj skrajno desno stoji Primoščov Žan.
141204771-002Desno spredaj je Zgončkova Mima por. Štritof, za njo v pikasti obleki Mivča Lojzka (Švigelj), zraven nje je Jurjeva Tonca.

Slovarček:

  • pod: prostor, kjer so mlatili žito
  • gank: balkon

Viri:

  • France Meden
  • Roman Švigelj

Kraj: Selšček
Datum: 1933
Avtor: Matevž Švigelj
Zbirka: Roman Švigelj
Skenirano: 4. 12. 2014
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: