Skip to content

1922 Novi Sad – Letalski mehanik

13. 01. 2015

141218967 Obljuba dela dolg in s tem prispevkom izpolnjujem obljubo, ki sem jo dal v prispevku 1918 Reka – V ladjedelnici. Tam je bilo govora o Toniju Meletu, ki je prostovoljno služil vojsko v ladjedelnici na Reki, ki je takrat še spadala pod Avstro-Ogrsko. Na tej sliki iz leta 1922, pa je Toni služil redni vojaški rok v letalskih silah kraljevine Srbov Hrvatov in Slovencev v Novem Sadu. V originalu se je takratno vojno letalstvo imenovalo “Ratno zrakoplovstvo kraljevine SHS”. V prispevku bom služenje vojaškega roka imenoval služenje vojske, kakor se je temu takrat običajno reklo, pa še sliši se bolj domače.

Vojaško letalstvo kraljevine SHS je nastalo leta 1918, po kapitulaciji in razpadu Avstro-Ogrske vojske. Sestavljeno je bilo iz srbskih letalskih eskadrilj in osebjem z letalskim znanjem iz raznih krajev Jugoslavije ter zaplenjenih letal in letalske tehnike propadlega Avstro-Ogrskega vojnega letalstva, oziroma Kaiserliche und Königliche Luftfahrtruppen.

Od začetka leta 1919, pa vse do leta 1922, se je novoustanovljena letalska enota formirala in reorganizirala in končno dobila svojo obliko, z dvema letalskima poveljstvoma (1. letalsko poveljstvo v Novem Sadu in 2. letalsko poveljstvo v Mostarju) in s po eno letalsko eskadriljo v vsaki vojski. V Petrovaradinu, trdnjavi na obali Donave v Novem Sadu, je bilo ustanovljeno glavno letalsko poveljstvo, ki je upravljalo celoten letalski arzenal. Tu je bila ustanovljena tudi šola letalskih mehanikov in specialistov, izvidniška šola in šola rezervnih častnikov pilotov. Prvi vojaški naborniki oziroma regruti so bili v letalstvo vpoklicani po letu 1920.

No, pa smo tako prišli tudi do Tonija Meleta, ki je leta 1922 služil vojsko kot letalski mehanik pri letalcih kraljevine SHS v Novem Sadu. Takrat so vojsko služili 18 mesecev, razen v mornarici in pri letalcih, kjer je služenje trajalo dve leti. Prav zato je tudi leto, ki smo ga napisali za nastanek slike približno, saj ni natančno znano, kdaj je bil vpoklican in kdaj je bil odpuščen z nje. Bil je med prvimi generacijami nabornikov v letalski enoti. Ker je bil že mehanik z izkušnjami od doma in prostovoljnega služenja vojske v ladjedelnici na Reki je bilo razumljivo, da je po končanem osnovnem vojaškem usposabljanju nadaljeval služenje kot letalski mehanik. Glede na to, da na sliki že opravlja to delo, gre najverjetneje za čas po končanem osnovnem usposabljanju.

Vojaško letališče, kjer je narejena slika, se je nahajalo v kraju imenovanem Isailovo, oddaljeno približno 5 km od Novega Sada in je bilo kasneje preimenovano v Jugovićevo. Gre za letališče, ki ga je naredila in uporabljala že Avstro-Ogrska vojska in ga je po kapitulaciji zasedla in uporabljala vojska kraljevine SHS.

141218967-001 Na tej sliki Toni Mele popravlja motor letala znamke BREGUET 14. Letalo francoske izdelave izvira še iz časa prve svetovne vojne, kar se vidi po tem, da je že precej obtolčeno. Zagotovo je vojni plen propadle Avstro-Ogrske vojske.Gre za dvokrilec, bombnik, uporaben tudi kot izvidniško letalo. Posadka je štela dva moža, pilot je sedel spredaj, za njim je sedel opazovalec. Poganjal ga je 12 valjni motor Renault 12Fe, s 300 konjskimi silami, razvil pa je hitrost do 190 km/h. Značilno zanj je, da je bila konstrukcija večinoma izdelana iz kovine, s katero so nadomestili lesene dele konstrukcije. Z ojačeno kovinsko konstrukcijo je bilo v boju sposobno zdržati več poškodb kot letala z leseno konstrukcijo. Zaradi teh lastnosti je veljalo za eno boljših letal med 1. svetovno vojno.
141218967-002Letalo je bilo oboroženo z enim mitraljezom Vickers, kalibra 7.7 mm, angleške izdelave, fiksno nameščenim spredaj na levi strani trupa, zato ga na naši sliki ni videti, in z dvema puškomitraljezoma Lewis, kalibra 7.7 mm, ameriške izdelave. Na sliki vidimo okroglo konzolo, nameščeno na robu kokpita za opazovalca. Na konzolo sta se vzporedno pritrdila oba puškomitraljeza in s pomočjo le te je opazovalec, ki je bil v tem primeru tudi strelec, orožje poljubno obračal v vse smeri, neodvisno od smeri leta letala, tako po horizontalni kot po vertikalni liniji.
Pa še to, za ugotovitev tipa letala sem si pomagal kar z arhivom Starihslik, kjer imamo spravljene še neobjavljene fotografije Alojza Knapa – Klemenovega Lojza, ki je bil pilot Vojnega letalstva Kraljevine Jugoslavije. Na moje presenečenje in veselje je tako letalo tudi v omenjeni zbirki. Še več, Alojz Knap je zbiral fotografije letal iz njihove eskadrilje in si na sliko zapisoval znamko in tipa letala ter razne druge tehnične podatke, tako da sem tudi z njegovo pomočjo prišel do natančnih podatkov v prispevku.

Slovarček:

  • regrut: nabornik, vojaški novinec

Viri:

Kraj: Novi Sad
Datum: 1922
Avtor: neznan
Zbirka: Joži Mele
Skenirano: 18. 12. 2014
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
  1. alojzmazij permalink
    13. 01. 2015 12:08

    Letalstvo Kraljevine SHS in pozneje Jugoslavije je pomembno število letal prejelo od srbske zaveznice v 1. svetovni vojni Francije. Verjetno je tudi letalo ,s katerim se ukvarja Toni Mele na sliki , iz tega vira. Moj stric Dominik Mazij se je na služenje vojaškega roka leta 1934 vrnil iz Francije, kjer je bil na delu. Znanje francoščine ga je pripeljalo na letališče v Skopju , kjer je služil kot prevajalec med francoskimi inštruktorji in jugoslovanskimi piloti in mehaniki in prejemal je lepo vojaško plačo. Glej tudi sliko objavljeno 8.10.2013

Trackbacks

  1. 1922 Novi Sad – Poškodovano letalo | Stare slike
  2. 1930 Batajnica – Na letališču | Stare slike
  3. 1922 Novi Sad – Letalska nesreča | Stare slike

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: