Skip to content

1900 Rakek – Novice

28. 01. 2015

141004438Tokrat sem se odločila, da ne bom preveč razmišljala in bom prispevek napisala tako, kot se dandanes pišejo diplome. Po sistemu “kopiraj-prilepi”. Zbrala sem nekaj časopisnih člankov o Rakeku iz tega leta.

 • Gasilsko društvo na Rakeku se je razšlo. Skrb za orodje je prevzela Občina Rakek.
 • Tretjega marca je umrl nadučitelj Ivan Poženel. Rojen je bil leta 1841 v Črnem Vrhu nad Idrijo. Učiteljško šolo v Idriji je končal leta 1859. Služboval je v Dobrepoljah, Črnem Vrhu, na Uncu in od tam prišel leta 1886 na Rakek. Žalostno pa je, da je njegov grob že v celoti prerastel bršljan, ker nihče ne skrbi zanj. Ko sem še sama obiskovala osnovno šolo, smo vsako leto pred prvim novembrom prižigali svečke pri spomeniku padlim borcem, na partizanskih grobovih na pokopališču in na Poženelovem grobu. Tako so nas učili in tako je prav. Danes to očitno ni več moderno.
 • 16. oktobra so uvedli še eno vsakdanjo dvovprežno poštno vožnjo med Rakekom in Starim trgom. Hkrati so ukinili poštno vožnjo med Rakekom in Cerknico.
 • Tega leta so potekale tudi vojaške vaje v okolici Rakeka. Končale so se 4. septembra. Novinar se je že teden dni pred koncem vaj bal gneče na železniški postaji. Tega dne naj bi se 30.000 vojakov odpeljalo z vlakom z Rakeka. To je bila vaja za vojake in železnico. Morali so vstopiti na vlak in se odpeljati v roku 12 ur. Polki so stali mož pri možu na cesti od Rakeka proti Blokam, na razdalji 21 km. Mnogo ljudi je hodilo gledat živahno vojaško vrvenje. Med vajami pa sta umrla tudi dva vojaka. Eden zaradi zastrupitve krvi, drugi pa zaradi legarja. Ker sta bila pravoslavna Bošnjaka, ju je prišel pokopat pravoslavni duhovnik iz Gradca.
 • Na zadnjem občnem zboru prvega kranjskega samskega kluba s sedežem na Rakeku so govorili o pomembnih vprašanjih za razvoj kluba. Sklenili so:
  1. Klub se skrči, vse samce je treba oženiti. Za dosego tega cilja so povabili vse samske ženske in vdove, ki bi želel priti še pred pustom pod streho, naj pošljejo svoje ponudbe s sliko oziroma se same predstavijo klubskemu predsedniku na Rakeku. Pogoji so bili: Kandidatke morajo imeti najlepše lastnosti, ki krasijo Slovenko. Zahtevali so, da so močno s srebrom – pa nič zato če tudi z zlatom – podkovane, vdove pa brez muzike (otrok).
  2. Da se bodo izvoljenke tudi primerno zabavale, je klub sklenil kupiti “samotek” s kolesi, ki ga bo gnala sila ljubezni s soparo vročih src.
  3. Kupiti zakonski grad, devetih oken in desetih vrat.
  4. Najeti primerno posojilo. Kdor ima preveč denarja, naj pošlje cenjene ponudbe omenjenemu klubu.

  Kar so sklenili na tajni seji, bodo Brivcu poročali ob svojem času.
  Brivec je bil publikacija, ki ni imela prav dolgega veka.

141004438-001Rakek s te strani je bil objavljen že tolikokrat, da ni več kaj novega povedati.
141004438-002Skladišče tovarne Žagar je zelo založeno. Dela jim ne bo zmanjkalo. Takrat je cela Notranjska živela od lesne industrije, kot bi lahko še danes, če bi tudi današnje glave premogle kaj zdrave kmečke pameti.
141004438zRazglednica je potovala z Rakeka v Beljak. Izdala jo je založba Gebrüder Metz ali skrajšano Gebr. Metz v Tübingenu. To je zelo uspešno podjetje, ki tiska in prodaja razglednice z nacionalnimi motivi. Ustanovljeno je bilo leta 1828.

Slovarček:

 • Gebrüder: brata
 • legar: tifus, pegavica

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1900
Avtor: neznan
Zbirka: Notranjski muzej Postojna
Skenirano: 4. 10. 2014
Oblika: razglednica

Dodajte komentar

%d bloggers like this: