Skip to content

1900 Amerika – Delo v gozdu

14. 07. 2015

V---Ameriki-001Naši predniki so hodili s trebuhom za kruhom v Ameriko že v 19. stoletju. Iz naših krajev jih je veliko delalo v gozdu, saj so bili tega dela vajeni že doma.

Na tej sliki je stari oče Francke Knap, rojene leta 1920, poročene Nared, iz Mahnetov (ki je hkrati praded Marjana Nareda s Kožljeka). Menda je še živ eden od pravnukov nadobudnega gozdarja, star preko 90 let. On bi verjetno vedel njegovo ime, a mi ga do sedaj še ni uspelo izvedeti.

Kdaj je bila fotografija posneta, lahko samo ugibamo. Možak je videti še mlad. Iz tega sklepamo, da je bilo to nekje sredi 19. stoletja. Najbrž je še služil denar, da bi si doma lahko ustvaril družino.

V---AmerikiKdo ve, kakšna prilika je bila, da sta konja tako okrašena, z različno velikimi obročki in rožami. Okraske je mož prinesel domov in jih je uporabljal še njegov sin, Franckin oče. Potem so med drugim služili otrokom za igračo in so se porazgubili.
V-Ameriki-zadajNa hrbtni strani piše, če sem prav prebrala:

Tu vam pošelem da boste videli koku smo odperauleni ki deilamo

Si dergači me ne boste merde videli

Ali je s tem hotel reči, da ga morda ne bo več nazaj, ali pa samo, da ga tako oblečenega ne bodo videli?

Viri:

  • Marjan in Joža Nared ustno

Prispevek je napisala: Marija Košir.

Kraj: neznan, nekje v Ameriki
Datum: neznan
Avtor: neznan
Zbirka: Marjan Nared
Skenirano: 28. 1. 2015 (Marija Košir)
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. 14. 07. 2015 07:19

    Vedno znova me stisne pri srcu, ko se srečujem s temi zgodbami prednikov, ki so hodili garat po svetu. Moj stari oče je bil trikrat v Ameriki, da je postavil domačijo na noge, trije bratje pa so ostali tam. Tudi on je delal v gozdu in pripovedoval je, da so podirali velikansak drevesa. Na štoru enega od njih si je “bas” – šef postavil trafiko, v kateri je prodajal delavcem tobak in drobnjarije…

  2. 14. 07. 2015 08:14

    Tudi moj oče je bil v Ameriki, trije njegovi bratje prav tako, en pa v Kanadi.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: