Skip to content

1959 Dobec – Jurjeva teta iz Amerike

16. 08. 2015
by

img117 Na fotografiji je Jurjeva teta iz Amerike – Mary Kolenc, ko je pomagala žeti oves pri Kranjčih v Dobcu.

img117aJurjeva teta – Micka Zrimšek je v Ameriki postala Mary, po poroki pa Mary Kolenc. Bila je sestra Jurjevega ata, tistega, ki je ustrelil zadnjega volka v Dobcu. V Ameriko je odšla leta 1910 ali 1911. Njen oče je prodal kravo, da ji je plačal pot.

Po drugi svetovni vojni je pošiljala vaščanom pakete z oblekami in drugimi stvarmi. Mislili smo, da je bogata. Ko je leta 1959 prišla na obisk, je povedala, da je bilo v Ameriki težko in si je zelo želela nazaj domov, a »ata niso imeli krave, da bi jo prodali za plačilo poti«. Stvari, ki jih je pošiljala v paketih, je dobila na Rdečem križu.

Obiska Jurjeve tete se jaz ne spomnim, se pa spomni moj brat Janez, kako so grabili: “Nama z Andrejem so tudi rekli, kako to, da ne pečemo paj. Silila sva se namreč jesti kot kamen trda in kot vrisk kisla zelena jabolka. Potem so ga spekli, vendar so ga premalo posladkali, tako da je bil zelo kisel. Od takrat vem, da je paj v bistvu pita.

Jurjeva teta so tudi povedali, da so preklinali hišo, kar se mi je zdelo dokaj nenavadno. Na koncu stavka so rekli ‘daco’. Brešč Štefan, ki se je že učil angleško, je menil, da so hoteli reči that is so. V resnici so kajpak dejali that’s all, kot se pač reče, ko odrasli povedo otrokom, kaj naj storijo”.

No, tudi meni ni bilo takoj jasno, kaj so hotelo povedati s tem, da so preklinali hišo. Potem sem se spomnila, da Angleži za čistiti uporabljajo besedo clean, ki se izgovarja klin.

Viri:
  • Tončka Zrimšek – Brešča
  • Janez Kranjc

Prispevek je napisala: Marija Košir.

Kraj: Dobec
Datum: 1959
Avtor: neznan
Zbirka: Tončka Zrimšek
Skenirano: 15. 2. 2015 (Marija Košir)
Oblika: fotografirana fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: