Skip to content

1960 Planina – Sveti trije kralji

6. 01. 2016

150119200

Na praznik 6. januarja ne gre za tri kralje, temveč za Gospodovo oznanjenje. Sveto pismo pravi, da so ga obiskali modri z Vzhoda. Njihovo število ni omenjeno. Vzhod je širok pojem. Po oblekah sodeč lahko sklepam na Arabijo, Kaladejo in Perzijo. Tudi pojem “kralj” je bil v srednjem veku širok. Na Vzhodu so tako imenovali tudi učenjake in modrijane, ki pa niso bili vsi kralji. Sirsko izročilo govori o dvanajstih kraljih, na Zahodu se je uveljavilo pravljično število tri po darovih, ki so jih prinesli: zlato, ki ga je poklonil Miha, ker je bil novorojeni Jezus kralj, Gašper kadilo, ker je novorojeni Jezus Bog in Boltežar miro, ker je Jezus tudi človek. Tudi za svete niso bili nikoli razglašeni, čeprav govorimo o svetih treh kraljih. Pastirji pri novorojenem Jezusu naj bi predstavljali Jude, Gašper (Kaspar) Semite, Miha (Melhior) Jafetide in Boltežar (Baltazar) Hamite. Glede na to so začeli Miho upodabljati kot Evropejca, Gašperja kot Azijca in Boltežarja kot Etiopijca.

Večer pred tremi kralji je »sveti«, tretji izmed svetih večerov: 24. in 31. december ter 5. januar. Na svete večere blagoslovimo hiše, stanovanja, gospodarska poslopja, živino. Pokadimo jih s kadilom ali vejicami iz velikonočne butare in poškropimo z blagoslovljeno vodo. Takrat lahko tudi mirno enega prižgemo v stanovanju, ker je že itak vse zakajeno.

Na dan Gospodovega oznanjenja hodijo od hiše do hiše trije kralji, blagoslovijo dom, napišejo na vrata svoj znak in pobirajo darove. Včasih so mi povedali celo kakšno pesmico, ker so to otroci, oblečeni v kralje, zdaj pa že dve leti nič. Prispevke vzamejo kljub temu.

Ena izmed še ohranjenih kolednic na Dolenjskem se glasi takole:

Mi smo sveti trije kralji, Gašper, Miha, Boltežar.
Gašper jezdi narnaprej, ker za pot on narbolj vej.
Miha jezdi pa za njim, da se pogovarja z njim.
Boltežar je narnazad, ves je v portah, ves je zlat…
Če nam ne boste nč darval, vam bomo bajto spodkopal.

Stara mama mi je povedala drugačno verzijo:

Mi smo sveti trije kralji, Gašper, Miha, Boltežar.
Gašper gre naprej, kar za pot najbl vej.
Miha gre za njim, da se meni z njim.
Ta črn pa od zad, k ima črn vrat.

150119200z Iz voščila ugotovim, da je bila zima v letu, ko sem se rodila, zelo deževna. Letošnja pa še taka ni. Je čisto pomladanska in se ne pritožujem.

Slovarček:

 • mira: Mira je smola drevesa mirovca, ki raste izključno na zelo omejenem področju južnega Jemna in Afriškega roga. Gre za nizko, skoraj grmovnato drevo, ki raste v zahtevnih razmerah ob obali Adenskega zaliva. Postopek pridobivanja je precej zahteven in omejen, zato ni nič nenavadnega, da je bilo pridelovanje mire, katere teža se je nekdaj odtehtala z zlatom, skrbno varovana skrivnost, medtem ko je bilo trgovanje z dišavo, izključen privilegij perzijskih oziroma arabskih trgovcev.
 • Hamiti: Razvili so se na področju vesoljnega potopa in prednje azijskega višavja Irana (področje Ararata) iz naslednikov Noeta. Najprej so se obrnili sinovi temnopoltega Hama proti jugu, obljudenemu Kanaanu in se pomikali potem naprej v Arabijo, Egipt in Severno Afriko. To ljudstvo se še danes imenuje Hamiti.
 • Jafetidi: Drugi del Noetovega praljudstva, Jafetidi ali nasledniki sina Jafeta, je potoval v množicah na vzhod, sever in zahod in razširjali so se v široko potujočih skupkih pahljačasto narazen – od toka Gangesa v Indiji, vse do Severnega ledenega morja in od tod do Skandinavije, Anglije, Irske, Španije, Italije in Grčije. Zato se imenuje ta od Noeta izhajajoča velika ljudska družina tudi Indogermani.
 • Semiti: Bolj pri stari rodni domovini so ostali le nasledniki starejšega Noetovega sina Sema, Semiti. Naselili so se v rodovitni rečni pokrajini Evfrata in Tigrisa, v pokrajinah Asirije, Babilona in Sumerije. En del pod Abrahamom je odšel od tod (mesto Ur), spodrinil je Hamite iz Kanaana in kanaansko gričevnato deželo. Drugi del je šel dalje na obalno področje sredozemskega morja. Postali so bogato in trgovsko ljudstvo, znano pod imenom Feničani ali Puniji.
 • se meni z njim: se pogovarja z njim

Viri:

Kraj: Planina pri Rakeku
Datum: 22. december 1960
Avtor: neznan
Zbirka: Tončka Jernejčič
Skenirano: 19. 1. 2015
Oblika: voščilnica

2 komentarja leave one →
 1. Anonimno permalink
  7. 01. 2016 10:11

  Trije kralji so praznik Gospodovega razglašenja in ne oznanjenja

 2. 11. 01. 2016 09:41

  Reblogged this on alenkabi and commented:
  zelo zanimivo !

Dodajte komentar

%d bloggers like this: