Skip to content

1949 Velike Bloke – Mlekar Jože Prebil

7. 01. 2016

131114767 Leta 1929 je bila v Novi vasi ustanovljena Mlekarska zadruga. Njeno delovanje je dolga leta dajalo utrip kmetijstvu Bloške planote. Siri bloških mlekarjev so bili znani daleč naokoli. Pomemben člen v delu mlekarne so bili tudi furmani – mlekarji, ki so s konji in vozovi ali derami dnevno obšli številne bloške vasi. Eden najbolj znanih mlekarjev je bil Prebilov Jože s Hudega Vrha, nato pa njegov naslednik Lovričev Lojze iz Metulj, pa Korenov Janez iz Velikih Blok, Komnarjev Frenk z Ulake in mnogi drugi.

Mlekarji so pobirali mleko pri kmetih, pozneje pa pri dogovorjenih hišah – zbiralnicah, kamor so mleko nosile gospodinje iz cele vasi. Šele ob koncu dobe mlekarstva so bile zgrajene vaške zbiralnice mleka s hladilnimi napravami, a to je bil že čas traktorskih ali kamionskih prevozov mleka.

Mlekarji so bili vedno dnevna vez med vasmi, prinašali so novice, marsikatero okroglo so slišali in jo še sami dokončno zaokrožili ter jo nazadnje prodali v Novi vasi kot suho zlato. Prebilov Jože je bil poleg furmanstva tudi znan godec. Mnoge ohceti je preigral in tudi moj oče Lojze ga je jeseni leta 1946 dobil za godca, ko se je ženil z Mihovo Ivano v Topolu. Za večje ohceti si je Jože dobil za pomoč bobnarja. Če ta ni imel pravega bobna je moral dajati takt z udarjanjem na ribežen ali kar na štokrle, da je bil le takt prav poskočen. Znan bobnar je bil Ušakarjev Janez iz Velikega vrha. Kakšnega večjega števila skladb Jože ni imel na repertoarju. Najraje je zaigral tisto ” Mi smo vojaki, korenjaki, kako nas gledajo ljudje …”. Na vsaki ohceti ali veselici jo je zaigral večkrat, pravijo, da jo je znal igrati tudi rikverc.

131114767-001Glavno bogastvo furmanov so bili konji, voz ali dera in številne plehnate – aluminijaste kante, ki so s svojim ropotom že od daleč naznanjale prihod mlekarja. Na sliki sta Jožetova Šimel in Pram, lepo oširana in vprežena. Pram ima v komat zataknjeno furmansko gajžlo.

Ustavili so se pred Lenčkovo gostilno in trgovino v Velikih Blokah, ki je takrat še delovala, kot govori napis na hiši z imenom lastnika Ivana Korošca, ki pa je bil takrat že pokojni. Po letu 1950 je Lenčkova Olga z Ivanom Miklavčičem odprla gostilno v hiši čez cesto, kjer je še danes. Trgovino pa je podjetje Škocjan preselilo v hišo Lojzeta Škrabca – Malizja na vasi.

131114767-002

Jože ponosno stoji ob svojem vozu, obut v škornje in oblečen v rajthozne, srajco in lajbelc, z obveznim klobukom in čikom. Da se ve, kdo je gospodar, čvrsto drži cugle. Od njega se kar malo odmaknilo dekle Jožefa Anzeljc – Pajkova Pepca iz Velikih Blok. Najbrž z razlogom, saj so bili furmani namazani z vsemi žavbami, znali so se sukati okoli žena in deklet in jim zato ni bilo žal časa. Pepca, ki je ohranila to sliko, se je kmalu zatem poročila z oficirjem Dragašem, s katerim sta si v Puli ustvarila družino. Nedavno je pri 88. letih umrla.

Jožeta je pot navadno vodila od doma na Hudem Vrhu v Metulje, Topol, Ravne, Runarsko, na Studenec in Veliki Vrh in nazadnje v Novo vas. Delovnik mlekarjev se je po oddaji mleka mnogokrat končal v bloških gostilnah in marsikateri zaslužen dinar je stekel po grlu.

Lani spomladi umrli ljudski pevec Anzeljc Franc – Petrač s Hudega Vrha je znal zapeti lepo furmansko pesem, ki jo je zapisala Ljoba Jenče:

Bom zapregu štir konjčke,
uz, furmanski cajh.
Pa bom šu u Gorico,
bom pielou šenico
nazaj pa kofe,
da ga boš pila dekle.

U Postojni pr Fleki
vsi štirje so šeki
al pramčk na štango,
al pajsarj sprejd.

Slovarček:

 • dera: voz z ravnim nakladalnim podom
 • štokrle: stol brez naslonjala
 • šimel: bel konj
 • pram: rjav konj
 • rikverc: vzvratno
 • rajthozne: jahalne hlače
 • lajbelc: telovnik
 • cugle: vajeti
 • cajh: furmanska oprema
 • šeki: lisasti konji
 • pri Fleki: gostilna v Postojni
 • pajsar: konj, ki grize

Viri:

 • France Škrabec, Nova vas
 • Maksimiljan Ivančič, Studenec
 • Boža Toni, Cerknica

Kraj: Velike Bloke
Datum: 1949-okvirno
Avtor: neznan
Zbirka: Jožefa Dragaš, Pula (Pulj)
Skenirano: 14. 11. 2013
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: