Skip to content

1940 Rakek – Gasilni dom

11. 04. 2016

Rakek Na gasilskih vajah v tem istem gasilnem domu, kjer treniramo predvsem jezično mišico in kjer so bili navzoči veterani, operativa in vsi drugi, smo družno ugotovili, da je slika izpred druge svetovne vojne. Indicev je kar nekaj. Lipe še ni, zdaj je velika in debela. Na domu je še stolp, kjer so sušili cevi po uporabi in kjer je bila tudi sirena. Zdaj ga ni več, se ga pa moji letniki še spominjajo. Glede na to, da je bil dom obnovljen leta 1930, je tu že v precej slabem stanju. K temu je verjetno pripomogla makadamska cesta, poleg katere stoji in zob časa nasploh, iz česar lahko sklepamo, da je od otvoritve minilo vsaj deset let, kar sliko postavlja v leto 1940 ali tam okrog.

Z leve je vhod v Občinski urad, ki je imel tam svoje prostore od izgradnje naprej. Z novo upravno ureditvijo leta 1948 je bil Rakek pripojen Občini Cerknica in prostori Občinskega urada so prešli v uporabo rakovških gasilcev.V letu 1933, ko je bil Rakek elektrificiran, je gasilski dom dobil tudi električno napeljavo. Leta 1938 so gasilci zgradili drvarnico. V letu 1940 je bil obnovljen vodovod.

Med vojno je gasilsko društvo zaradi italijanske prepovedi vsakega delovanja društev mirovalo. Gasilni dom pa so zasedli okupatorji, zato je društvo prejelo 200 din letne odškodnine.

Po vojni so se lotili temeljite obnove gasilnega doma. Zidarska dela je opravil Janez Urbančič, Metod Arko je popravil ključavnice, Anton Štrukelj opravil mizarska dela, kovaška Matija Mršek, dela v drvarnici pa sta opravila Ivan Katern in Franci Pregelj. Obnova je trajala vse do leta 1947.

2. junija 1946 so priredili gasilsko veselico, ki je prinesla 19.604,50 din čistega dohodka. Denar so uporabili za obnovo gasilnega doma.

V letu 1991 so gasilci in krajani s prostovoljnim delom obnovili dom ter uredili orodjarno in na pročelje obnovljenega gasilnega doma dali naslikati zaščitnika gasilcev sv. Florjana (naslikal ga je Miro Jandrič).

Dom je živ, saj ne mine dan, da ne bi bil tam vsaj kakšen gasilec. Vsi pa lepo skrbijo za to, da se obnavlja, dozidava in predelava tako, da čim bolje služi svojemu namenu.

Ker, kot kaže, z novim domom na boljši lokaciji ne bo nič, je za letos predvidena obnova strehe.

Slovarček:

  • gasilni dom: zastarel izraz za gasilski dom

Viri:

  • Gantar, I. 120 let PGD Rakek. Rakek: PGD Rakek, 2007.

Kraj: Rakek
Datum: 1940
Avtor: neznan
Zbirka: Muzej novejše zgodovine Slovenije (št.: SL2830)
Skenirano: neznano (MNZS), prejeto 15. 1. 2016
Oblika: skenirana datoteka

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: