Skip to content

1965 Kozarišče – Gostišče Snežnik

12. 04. 2016
tags:
by

160330925Fotografija je nastala pred gostiščem Snežnik. O fotografiji ne vemo ničesar drugega kot to, da je nastala ob obisku dveh zadovoljnih tujcev. Pred časom sta bila gosta Jožeta in Nežke Mlakar, pa sta se na svoji poti oglasila v gostišču. Dogodek so ovekovečili s to polaroidno fotografijo.

Tudi sam sem bil v mladih letih večkrat v tem gostišču. Še posebno mi je ostalo v spominu, ko smo “plačali fantovščino”.Spominjam se, bilo je leta 1969. Takrat je na vasi bil še običaj, da mladi fantje niso smeli v gostilno, dokler niso plačali fantovščine – to je zneska, ki ga plača fant tovarišem za pijačo, ko ga sprejmejo v svojo družbo.

Fantovščino smo imeli v Gostišču Snežnik v zadnji sobi. Kakor da je danes, vidim velik, lesen škaf poln pijače in ogromno zajemalko, s katere smo morali piti vino. Verjetno smo se tako opili, da sem pozabil podrobnosti.

Na spletu sem našel zanimiv članek, opis izpred več kot pol stoletja. Gre namreč za besedilo, objavljeno v lokalnem časopisu Glas Notranjske julija 1965 na strani 11, v katerem pobližje spoznamo del gostinske ponudbe v Loški dolini v tedanjem času skozi zgodbo in izkušnjo pokojnega g. Jožeta Mlakarja in njegove žene Nežke. Avtor prispevka je Štefan Bogovčič.Ozadje zgodbe je prav tako zanimivo. Iz verodostojnih virov lahko izvemo, da sta Mlakarjeva prišla v naše kraje z Gorenjskega in nadaljevala z gostinsko dejavnostjo v pristavi pri gradu Snežnik. Ta je bila, za takratne čase, pa tudi sicer, tako kakovostna, da sta g. Jože in ga. Nežka in njuno delo bila zelo cenjena in spoštovana. Priče pravijo, da so zadovoljni gostje velikokrat obiskali gospo Nežko ter jo spraševali o čudovitem kruhu in drugih dobrotah.

HITRA IN DOBRA POSTREŽBA V GOSTIŠČU “SNEŽNIK”
Odkar je leta 1963 začelo obratovati gostišče pri gradu Snežnik v Loški dolini je doživelo precej korektnih sprememb. Nič več se mu ne prilega vzdevek “Teksas”. To je danes soliden lokal, kjer se rad pokrepča tujec in domači gost.

V razgovoru z upravnikom gostišča tov. Mlakarjem sem izvedel marsikatero zanimivo novico. Videl sem ga za točilno mizo, kako urno streže goste, ki jih je bilo kar dovolj. Čeravno sam je urno postregel vsakega, kar je redkost za ostale lokale. Ko sem ga povprašal o gostih, mi je odgovoril, da je 80% domačinov, ostali pa so lovci, gozdarji in slučajni turisti. Čedalje več povpraševanj je za prenočišči, ki jih ni. Za adaptacijo prostorov nad gostiščem bi potreboval okrog 10 milijonov. V kuhinji je samo ena kuharica, vendar hitro izvrši vsako naročilo, pa najsi bo to v obliki piščanca, postrvi ali pristne domače salame. To so specialitete tega lokala, ki jih imamo vedno na zalogi. Posebno so iskane postrvi, katere dobavljamo iz ribogojnice na Vrhniki pri Ložu. Vsakodnevno pripelje avtobus iz Ljubljane, od koder je stalna avtobusna zveza. Škoda, da ni primerno urejen dobro ohranjen grad Snežnik za širšo javnost, saj je čedalje več interesentov, ki bi se hoteli ogledati notranje znamenitosti te stare stavbe.

Zanimivo pa je tudi ostalo poslopje, ki še danes kaže nekdanjo podobo bogastva prvotnega koristnika. Zgradbe ima v oskrbi KZ, vendar se že vidi, da jim je potrebno temeljito popravilo, saj jih je zob časa že dodobra načel. Upravnik gostišča mi je še dejal, da nameravajo čim bolje ustreči in podvoriti vsakega gosta ne glede na to, od kod je in po možnosti urediti prenočišča. Upamo, da jim bo to uspelo, saj vsi, z upravnikom vred, delo opravljajo z veseljem, kar je eden izmed važnih pogojev, da se vsak gost dobro počuti in da še večkrat pride.

Julij, 1965

160330925-001Na levi in desni strani sta obiskovalca, v sredini pa:

 • Jože Mlakar
 • Nežka Mlakar.

Slovarček:

 • KZ: Kmetijska zadruga
 • podvoriti: posebno dobro postreči

Viri:

 • Glas Notranjske, julij 1965

Prispevek je napisal: Mario Žnidaršič.

Kraj: Kozarišče, grad Snežnik
Datum: neznan, šestdeseta leta; članek 1965.
Avtor: neznan
Zbirka: Jože Mlakar ml.
Skenirano: 30. 3. 2016
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
 1. Anonimno permalink
  12. 04. 2016 07:08

  Wartburg ni iz leta 1965. Bolj je iz let 1975 do 1984 ta izpeljanka.

 2. 12. 04. 2016 07:46

  Povdarek je na članek (Datum: neznan, šestdeseta leta; članek 1965).

 3. Anonimno permalink
  13. 04. 2016 07:35

  glej, samo poskušam pomagati glede na to da je datum neznan…..

 4. Anonimno permalink
  23. 05. 2019 22:54

  Vsak ki je prišel od dopusta in mi pripovedoval o “Teksasu” je odnesel lep vtis in spomin domov v tujino in s veseljem in razpoloženostjo pripovedoval kako je bilo lepo pri gradu v Teksasu s prijatelji in srečal druge znance ali sošolce, ki jih drugače nebi videl. Na mojem zadnjem obisku 2012 ni bilo nič. Turisti na avtobusih si niso mogli kupiti niti kave, ko sem jaz bila tam pri sošolki Marti na 65. Ko bi vsaj prišlo veselje in zabave nazaj v tiste lepe prostore kateri na žalost stojijo prazni. V resnici, jaz se pa bolj spomnim štal in ko me je mama poslala po mleko, ki so ga prodajali tam na levem vogalu prve stavbe 1954.leta. Po zadaj so bili hlevi poln živine krav in konj. Pozdrav Milena Truden, Melb. Au,

Dodajte komentar

%d