Skip to content

1928 Markovec, Beli malen – Izkop za cesto

17. 04. 2016

160408955Pri Okoliševi hiši v Belem malnu so tiste dni delavci začeli izkopavati in ravnati teren za cesto, ki bo šla tam mimo iz Viševka in naprej proti Staremu trgu. Delo se je po pisnih navedbah začelo v klancu pri Belem malnu, torej je na sliki najverjetneje začetek teh del, saj Okoliševa hiša stoji prav na tem klancu. Ne vemo, kdo vse je na sliki in kdo jo je napravil, o času pa lahko sklepamo takole: Matija Petrič, Okolišev iz Vrhnike, je hišo v Belem malnu postavil leta 1925, cesto iz Viševka v Markovec pa so delali tistega leta, ko se je Matija poročil, to je leta 1928 – in prav to potrjuje tudi pisni podatek v knjigi Loška dolina z Babnim Poljem Janeza Kebeta … Mlado drevje na Okoliševem vrtu sliki ni več olistano, saj so dela začeli jeseni.

Zemljišča za zelo potrebno cesto, ki ne bi bila kar naprej poplavljena, so lastniki podarili, izvajalec del pa je bil Miha Janežič iz Nadleska s svojim moštvom. Torej so možje na sliki skoraj gotovo del njegove ekipe oziroma delavci, ki jih je najel on. Po slabi letini je dolina s temi deli zaslužila okrog 60.000 din, piše poleg drugega v omenjeni knjigi; je pa cesta imela tudi svoje nasprotnike in bila predmet političnih preigravanj – tipična slovenska cesta torej.

Cestni odsek, ki so ga tedaj zgradili, je dolg 1886 m, na njem pa sta tudi dva nova mostova v Markovcu.

Tu pa nas pripoved in knjižni vir spravljata nekoliko v negotovost: po enem naj bi cesta tekla do Belega malna, kjer je že bil starejši most in šla naprej mimo Martinove kmetije in skozi sedanje naselje v Stari trg – v tem primeru bil bila dva nova mostova tisti pri Martinovih in drugi -povsem enak- šele v Skadulci, kar bi bilo glede na dolžino odseka čisto mogoče. Druga možnost je, da gre za novi, vzporedni most pri Belem malnu, ki ima zidane konopiete – ograjo, in pa tistega pri Martinovih … O Markovških mostovih bo treba vsekakor še kaj poizvedeti, tukaj le še to: Jernejev stric, Janez Antončič, knjigovez v Ljubljani je – ko je prihajal domov na dopust – rad rekel, da imamo v Markovcu, prav na Trznah, svoje Tromostovje: novi in stari most pred Belim malnom in le lučaj proč most pri Martinovih nad večinoma suho hudourniško strugo Zadnje ure …

Možje na sliki vihtijo macole, konjska vprega čaka, da odpelje material. Delo jih je ogrelo, zato so odložili suknjiče, rokavov pa še niso vsi zavihali. Vidi se, do kod morajo skopati, da bo cesta bolj položna in primerno široka. Pri Okoliševi hiši so morali tam pozneje napraviti podporni zid, da se grušč in zemlja nista posipala po brežini.

160408955-001Kot povsod v Belem malnu in vsem Markovcu je tudi na bodočem cestišču veliko kamna, ki ga je treba izkopati in zdrobiti, da bo cesta ravna in trdna.
160408955-002Ograja pri Okoliševih je narejena iz žamajna. Mogoče ga je Matija kupil Pr Špetnaku, kjer je bil zaposlen ali pa na Marofu.

Slovarček:

  • žamajne: vzdolžni odrezki desk
  • Pr Špetnaku: žaga Franja Žagarja v Markovcu
  • Marof: parna žaga Marof
  • Beli malen: prvi mlin, ki je v Loški dolini mlel belo moko; tudi naselje hiš okoli Belega malna
  • konopiete: zidana ograja na mostu in tudi vsi drugi gradbeni dodatki ob cestah – kantuoni, ograje in podobno, ne glede na to ali so kamniti, zidani ali leseni
  • kantuon – obcestni kamen

Viri:

  • Darja Dujmenovič, Markovec, april 2016, ustno
  • Kebe, Janez: Loška dolina z Babnim Poljem, Ljubljana 1996
  • Tomaž Kraševec, Markovec, april 2016, ustno

Kraj: Markovec, Beli malen
Datum: 1928
Avtor: ni znan
Zbirka: Darja Dujmenovič
Skenirano: 8. 4. 2016
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: