Skip to content

1939 Markovec – Okolišev Matija s hčerko

16. 04. 2016

160408954Slika je nastala neke nedelje okoli leta 1939, ko sta šla Matija Petrič, Okolišev iz Markovca in njegova starejša hči Danica, rojena leta 1929 dol po Starem trgu, najverjetneje od maše. Spotoma sta se ustavila še pri mesarju in kupila pol kile mesa za juho, ki ga oče drži v roki. Mesnica je bila takrat v zadnjem delu Kovačeve hiše, pred katero ju je ujel fotograf. Tam je še do nedavnega rasla košata lipa, ki se vidi na zgornjem robu slike. Za njima na levi je Krajčeva hiša, v kateri je še v 70. tih letih živela gospa, ki smo jo klicali Poštarica, njene hiše pa že dolgo ni več. Pač pa še stoji Razdrihova v sredini slike zadaj, kjer je bila nekoč trafika, zdaj pa je prenovljena in ima druge lastnike. Med hišami vodi pot navzgor k farni cerkvi sv. Jurija in naprej na Mandrge. To je najbrž najstarejši poseljeni del Starega trga. Za Kovačevo hišo so nedavno, ko so porušili deloma zidani Kovačev skedenj, kjer je pred letom 1967 nekaj časa deloval eden od obratov Kovinoplastike, našli ostanke gradnje iz 15. stol

Okolišev ata na sliki, rojen leta 1894, je bil doma iz Vrhnike in si je še pred poroko leta 1928 s Frančiško Perušek iz Viševka, ki jo je klical Franja, zgradil hišo v Markovcu, v Belem malnu. Bil je zaposlen Pri Špetnaku ali natančneje na žagi Franja Žagarja v Markovcu kot cirkularist, kjer je bil tudi član sindikata. Družil se je z drugimi delavci, ki so se zavzemali za svoje pravice – s Francem Levcem iz Pudoba, Francem Plosom iz Markovca in drugimi. Z družinami so ti možje včasih prirejali izlete na Gornje Jezero, kjer so se okrepčali v Vragovi gostilni, vmes pa razpravljali tudi o svojem položaju in skupnih interesih – to so bili začetki delavskega gibanja v Loški dolini. Matijeva hči Darja se spominja, kako se je kregala njena starejša sestra Danica, ki jo vidimo na sliki, ker se je na enem od teh izletov Plosov mali sin peljal v vozičku, ona pa je morala iti peš …V juliju 1942, ko je divjala italijanska ofenziva, so tudi k Okoliševim prišli vojaki, da bi vzeli očeta, ki ga ni bilo doma, a se je na nesrečo vrnil ravno takrat, tako da so tudi njega odpeljali v Stari trg in zaprli v občinsko hišo. Dva dni so bili ujetniki tam, nekatere so potem pobili na Ulaki, drugi so morali na Rab. Okoliševa mama ter hčerki Danica in Darja so šle očeta obiskat, vendar niso mogle k njemu. Matija Petrič je bil zaprt v prvem nadstropju hiše in le od tam se je lahko pogovarjal z njimi. Ženi je takrat z balkona vrgel uro, edino vredno stvar, ki jo je imel pri sebi. Takrat so se zadnjič videli, kajti naslednjega dne so njega in tovariše odpeljali na Rab.

Žena in hčerke od Matije z Raba niso dobile nobene pošte in tudi on ni dobil paketov, ki so mu jih poslale. Je bil kot domnevni pripadnik odpora podvržen še posebno strogemu ravnanju?

Ko je Italija razpadla in so interniranci prišli domov, se je pri Petričevih oglasil Matijev precej mlajši sojetnik Franc Sedmak in povedal, da je na Rabu nosil čevlje njihovega očeta, v katerih se je tudi vrnil domov … Po Matiji je poleg žalostnih spominov ostala hiša, ki jo je sam zgradil v letih 1922-25 in dokumentacija zanjo, ura, nekaj slik in beležnica, kamor je pred vojno zapisoval stroške, vanjo pa je prepisal tudi šaljivo pesem, ki jo je nekdo napisal, ko je na volitvah v Loški dolini zmagal župan Mlakar, nasprotnik klerikalnega kandidata.

160408954-001
Na kratko ostrižena odraščajoča deklica ima rožasto poletno oblekico z napihnjenimi rokavčki in gumbki spredaj, bel nedeljski predpasnik, na nogah pa kratke bele nogavičke in čeveljce s paščkom. V roki drži verjetno majhno torbico z ročajem.
160408954-002
Po klobuku in nedeljski obleki s kravato in uro na verižici bi sklepali, da je bila tistega dne, ko je nastala slika nedelja, tudi če se to ne bi ohranilo v spominu družine – tako kot predmet, ki ga ima Matija Petrič v roki: kupil je pol kile mesa in danes bo za kosilo goveja juha … Kaj bi dal zanjo, ko je le nekaj let po nastanku te slike od lakote in bolezni umiral na Rabu!

160408954z
Fotografijo je najbrž posnel profesionalec, ki jo je označil s številko. Je bil fotograf v Starem trgu “na terenu” zaradi kakšnega posebnega dogodka? Birme, žegnanja ali česa podobnega? Ali kar tako, ker je pač želel prestreči ljudi, ki so prihajali iz cerkve, in kaj zaslužiti?

Slovarček:

  • cirkularist: delavec na krožni žagi

Viri:

  • Darja Dujmenovič, Markovec, april 2016, ustno

Kraj:Stari trg pri Ložu
Datum: po oceni 1939
Avtor: ni znan
Zbirka: Darja Dujmenovič
Skenirano: 8. 4. 2016
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: