Skip to content

1985 Cerknica – Vol pred Rakovcem

14. 05. 2016

160508132 Štefan Bogovčič je imel okrog vratu vedno pripravljen fotoaparat. Tako se je sprehajal po Cerknici in nam, ko gledamo njegove fotografije, ponovno omogočil, da vidimo že davno pozabljene prizore.

Štefan se je postavil na pločnik Gorjupove hiše in posnel Janeza Urbasa, po domače Kramarjevga Janeza z Male gase, ko gre z volom, zapreženim v voz proti domu. Janezov dom je na Mali gasi, nedaleč od kraja nastanka te fotografije.

V ozadju je Rakovcova hiša, ki je bila pred leti podrta. Na njenem mestu stoji zdaj lepa nova hiša, ki sta jo zgradila Drago Mazij in njegova žena Valči.

Zadaj se vzpenja Slivnica. Zdaj po več kot tridesetih letih se lepo vidi, koliko so zrastli borovci, saj so bili leta 1985 precej manjši. Tudi nismo ugotovili, čigav je imv kombi.

160508132-001 Zgleda, da je fotografija nastala nekega poletnega dne, saj je Janez le v svetli srajci s kratkimi rokavi. Tudi listje na drevju in Mesojedcova trta, ki se nekoliko vidi na levem robu stare fotografije, so zeleni. Pri Kramarjevih so imeli vedno vole. Sedanji gospodar Vinko, Janezov sin volov nima več, ampak vse delo opravi s traktorjema.

Kje je bil Janez z volom, lahko le ugibam. Najbrž ni daleč od resnice, če rečem, da je bil v Uševku, kjer imajo Kramarjevi svoj kozolec.

160508132-002 Osebe, ki je obrnjena proč od fotografa, nismo prepoznali.
160508132z Štefan Bogovčič je zapisal: “Urbas iz Gerbičeve s svojim volom v Cerknici pred hišo Rakovec v Cerknici – 1985 – “.

Kraj: Cerknica
Datum: 1985
Avtor: Štefan Bogovčič
Zbirka: Zlatko Bogovčič
Skenirano: 8. 5. 2016
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. medvedd permalink
  14. 05. 2016 07:14

  Kombi je bil oranžne barve, ne vem toćno ali je bil od smučarskega društva, ali od tabornikov. Parkiran je bil nasproti Levštkove hiše, ker ga je večinoma vozil in skrbel zanj eden od Levštkovih fantov (Matjaž ali Luka).

  Všeč mi je

 2. Daniel permalink
  15. 05. 2016 00:43

  Ker je bil omenjen kombi, morda samo to, da je to kombi slovenskega proizvajalca IMV (Industrija motornih vozil) Novo mesto, danes Revoz. Koncem 60. let se je začela proizvodnja teh kombijev, domače konstrukcije, ki so bili v začetni verziji 1600 ponujeni z bencinskim motorjem v izvedbah Kombi, Servis, Intervencijski, Gasilski, Sanitetni, Cestar in Servis PK. Največkrat so bili sive barve ali pa dvobarvne izvedbe, spodnji del pod okni rdeče oz. oranžne barve, zgoraj pa umazana bela. Najbolj zanimiva je bila tirna izvedba predvsen za prevoz železničarskega osebja, s posebnimi kolesi za tire in sistemom za dvig vozila nad tire ter s tem omogočeno ročno obračanje vozila za vožnjo v drugo smer. Na sliki pa je izvedba 2200, ki je bila podaljšana izvedba in opremljena z dizelskim Mercedesovim motorjem. Najbolj so se kombi vozila ohranila v izvedbi gasilskih vozil in je marsikateri bil kasneje obnovljen kot starodobnik. Zanimivo bi bilo izvedeti, koliko jih je v naši bližini in v kakšnem stanju so.

  Všeč mi je

 3. klemen permalink
  8. 02. 2018 03:40

  Kombi je bil najprej dvotaktni ter 1000 kubicen. 1.6 motor je prisel leta 67. (BMC)

  Omenjeno vozilo na fotografiji je res IMV. Gre za IMV 2200D-minubus (dalsa izvedba)

  Všeč mi je

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: