Skip to content

1940 Nova vas – Trojna razglednica Nove vasi

13. 07. 2016

160310642 Fotograf Šega iz Grahovega je za novovaškega trgovca in gostilničarja Palčiča izdelal trojno razglednico. Za osnovo je vzel sliko Nove vasi in Fare, posneto iz vzhodnega pobočja Velikega Piškovca. V daljavi se tako vidita tudi vas Veliki vrh pod pobočji hriba Veja na levi in vas Studenec s cerkvijo sv. Petra in pobočjem Belovke na desni strani slike.

Nova vas je naselje novejšega nastanka, o čemer priča že ime. Razširila se je, ko so domačini po lesenih, borovih ceveh leta 1863 pripeljali vodo iz 600 m oddaljenega izvira Sušice pod Volčjanskim hribom v dve vaški štirni. Tudi z odprtjem ceste čez Boncar na Bloke in nato skozi Bloško Polico proti Cerknici in Rakeku je Nova vas pridobila na veljavi, pot čez Velike Bloke, bloški most in Strmec proti Grahovemu pa se je manj uporabljala.
160310642-001

V središču Nove vasi sta oba vodnjaka – štirni. Na desni strani se od štirne vrstijo Mestkova, Jurjevkna in Pakižkova hiša, v kateri je bila za lipami Lenarčičeva trgovina in gostilna. Na levi je viden vogal nadstropne Mramorjeve hiše, kjer je nekoč živel deželni poslanec Avstro – Ogrske Drobnič. Viden je vogal strehe Boštjanove hiše, na koncu ulice je na levi velika Modiceva hiša, danes Slamarjeva, kjer so si v zadnjih letih na dimniku domovanje zgradile prve štorklje na Blokah.
160310642-002 Založnik Palčič je na razglednico umestil tudi sliko trgovine in gostilne Blaž Palčič. Tudi hiše se je prijelo ime pri Blažu. Blaževa hiša stoji ob leta 1911 zgrajeni ljudski šoli, med njima pa je za drevesi kapelica. V času mojega šolanja se je Blaževa hiša, zaradi prostorske stiske, uporabljala tudi za šolo in tako sem v drugi razred hodil k Blažu, kjer nas je poučeval strogi učitelj Karel Slabe.
160310642z Razglednico je takratna novovaška učiteljica Anica Pizzulin poslala svojemu očetu Josipu z voščilom za god – Jožefovo in mu najavila tudi darilo. Najbrž je namensko pisala to razglednico, da je doma lahko pokazala šolo, kjer je službovala po prihodu iz Drage v Loškem potoku in Pakižkovo hišo, kamor se je naslednje leto poročila k Ivu Lenarčiču.
O izbornosti pisave učiteljice Anice ni da bi govoril. Začuda pa je očeta naslovila kar s ” foter”. Na razglednico je prilepljena znamka s sliko mladega kralja Petra II. Karađorđevića.

Anica Pizzulin – Lenarčič (1908 – 2003) je bila tudi moja učiteljica matematike.

Viri:

  • France Škrabec, Nova vas

Kraj: Nova vas
Datum: 1940
Avtor: Josip Šega, Grahovo
Zbirka: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Skenirano: 10. 3. 2016
Oblika: razglednica

Dodajte komentar

%d bloggers like this: